Selecta one

Kerststerrenkwekers verzamelen in Limburg voor Magic Stars toer

Tholen - Het moet ’s werelds grootste samenscholing van kerststerrenkwekers zijn, de jaarlijkse kerststerrentoer van Selecta one. Ook dit jaar, voor de achtste keer alweer, nodigde de veredelaar haar klanten uit voor een bezoek aan een paar kwekers. Doel is elkaar te ontmoeten en tevens het assortiment en de noviteiten, waaronder nummers waarover men nog tobt, te presenteren. Een uitstekend recept, zo bleek wederom, om een heleboel nuttige en aangename zaken bij elkaar te brengen.

Maurice Stals (linksboven) heet de club (rechtsonder) welkom op het bedrijf. Op beide andere foto's vertelt Ton de Bresser van Selecta over de planten & teelt.

Zo’n 120 klanten waren present. Deze kwamen uit Nederland, het Westland (aparte categorie, aparte bus), Duitsland en, in kleinere getalen, uit België, Schotland, Ierland, Italië, Taiwan, Japan en Rusland. De bezochte kwekers waren gelegen in het uiterste oosten van Brabant en in Limburg, te weten Kwekerij Stals uit Ell, Plantenkwekerij Veghel uit Horst en Handelskwekerij Gevers Planten uit Asten.

Bert van der Kroft, InterGreen; Ellen Klein, Koppert Biological Systems; en Peter Koppert, Vos Capelle

Jaarlijks wordt een ander tuinbouwgebied opgezocht. Zo is men al eens in het Westland geweest, reisde men naar een paar Duitse en een paar Deense kwekers, en waren vorig jaar enkele giga-bedrijven uit Ens (Kwekerij Stadsweiden, Kwekerij Baas en Kwekerij Wouters) gastheer. Stals, Veghel en Gevers zijn iets bescheidener van omvang, maar zijn elk om andere redenen weer onderscheidend. Zo is Stals – naast trotse winnaar van de ondernemersprijs van Leudal – erg actief met biologische bestrijding, heeft Vegchel zich gespecialiseerd in het produceren van de kleine maatjes en is Gevers tot slot een voorloper als het gaat om techniek en automatisering.

In de tuin bij Plantenkwekerij van Vegchel

Noviteiten
Onder de noviteiten, die Selecta bij Gevers had uitgestald, waren enkele bijzondere varieteiten te bewonderen. Behalve wit en rood kent het assortiment een breed pallet tussenvormen, zoals geel, roze, zalmkleurig en zelfs gespikkeld. Een wel heel bijzondere variant was nummertje SK 166, dat niet in kleur maar in de vorm van de balderen afwijkt van de standaard.

- en op de tuin bij Alex Gevers

Afzet
De heren en enkele dame kwekers uit Nederland
vertegenwoordigen samen het leeuwendeel van de kerststerrenproductie. Dat blijft maar voor een zeer bescheiden deel in Nederland, veel product vindt zijn weg naar de retail door heel Europa. Dat brengt, afhankelijk van de bestemming, weer extra eisen met zich mee, waaronder de Engels markt met name als probleemkindje wordt aangemerkt. Men is er panisch op witte vlieg, wat door de kwekers hier wordt uitgelegd als protectionisme, maar hoe dan ook heeft men te kampen met een zero tolerance beleid. Van de drie kwekers heeft vooral Kwekerij Stals, als grootleverancier op het VK, hiermee te kampen.

Enkele van de noviteiten. Het soortje linksboven is met ronde blaadjes misschien we de meest in het het oog springende noviteit

Toeleveranciers
De Magic Stars tour, zoals de jaarlijkse kerssterrentoer officieel is gaan heten, biedt in haar kielzog weer een klein platform aan de verschillende toeleveranciers, die op de verschillende kwekerijen hun diensten op het gebied van automatisering, ipm, teeltstrategie en handel aanbieden. Zo werd bij Stals kort ingegaan op de Engels markt door Intergreen en op de biologische bestrijding door Koppert en Vos Capelle; mocht Delphy bij Plantenkwekerij van Veghel kort iets vertellen over het variëren in temperatuur en verduistering in de teelt; en waren bij Gevers Planten tot slot mensen van Codema, Iso, TTA en Stolze overgekomen om de wonderen der automatisering in de verwerkingsruimte toe te lichten.

 
Voor meer informatie over het product assortiment, de noviteiten en andere vragen over de middag, de kwekerijen en Selecta One, kunt u contact opnemen met Ton de Bresser: mail of surf www.selecta-­one.com.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven