Een zomerlinde voor Essen én voor het klimaat

België is in 2019 het partnerland van de belangrijkste sierteeltvakbeurs IPM Essen. Het motto van dit partnerschap luidt ‘Rooted in Cratfsmanship together’. De Belgische sierteeltsector voegde meteen de daad bij het woord met een boomplantactie. Sinds 12 november siert een zomerlinde het beursterrein van Messe Essen, vlak voor het nieuwe Messehaus Ost aan de kant van de Norbertstraße.

Op de foto v.l.n.r.: Oliver P. Kuhrt, directeur van Messe Essen; Miet Poppe, Boomkwekerijconsulent bij AVBS; Lucien Verschoren, Voorzitter van de boomkwekerijvakgroep van AVBS; Pieter Van Oost, secretaris van AVBS; Andrea Hölker, Projectcoördinator, Messe Essen; Ika Zoppa, Coördinator Marketing, Messe Essen; Sabina Grolßkreuz, Senior Vicepresident Marketing; Helmut Rüskamp, Vicepresident van het Landes verband Gartenbau Nordrhein-Westfalen; Koen Vanswijgenhoven, Regiomanager Duitsland van VLAM, het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing; Marie Arnauts, Promotiemanager sierteelt bij VLAM; Daniela Mühlen, Senior Vicepresident Communicatie, Messe Essen.

Voor deze boomplantactie werden Duitse en Belgische krachten gebundeld. Vanuit Duitsland namen Oliver P. Kuhrt, directeur van Messe Essen en Helmut Rüskamp, vicevoorzitter van het Landesverband Gartenbau NRW deel aan de ceremonie. Vanuit België reisden Koen Vanswijgenhoven, regiomanager Duitsland bij VLAM, Pieter Van Oost, secretaris van het Belgische sierteeltverbond AVBS en Lucien Verschoren, voorzitter van de AVBS-vakgroep boomkwekerij af naar Essen. Samen grepen ze de spade om een 2,2 m hoge Tilia plattyphyllos ‘Zelzate’ op het beursterrein van Messe Essen te planten. Ter herinnering aan dit heuglijke moment werd tevens een herdenkingsbord aangebracht naast de zomerlinde.

‘We zijn verheugd om met de plantactie van deze zomerlinde een permanente herinnering te hebben aan ons engagement als partnerland van IPM Essen 2019. Dat we met deze actie ook een kleine doch waardevolle bijdrage aan het klimaat kunnen leveren, verblijdt ons des te meer’, aldus Koen Vanswijgenhoven. De zomerlinde heeft een compacte kruin met een ovale tot piramidale vorm. In de zomer valt het dicht gesloten bladerdek op, gevormd door bijna ronde donkergroene blaadjes met een diameter van zes tot twaalf centimeter. Onderaan zijn de blaadjes licht behaard. In juni en juli ontstaan er gele hangende bloeiwijzen, waaruit later ronde, lichtbehaarde vruchten ontstaan. Deze uiterst ziekteresistente Tilia wordt twaalf tot vijftien meter hoog met een kroondiameter van vier tot vijf meter breed.

Aan de voet van deze zomerlinde pronken tien hortensia’s van de cultivar Hydrangea paniculata ‘Bobo’. Deze trakteren de voorbijgangers van juli tot september op witte bloemen, die later in het seizoen naar zacht roze verkleuren.

De Belgische boomkwekerijsector
De zomerlinde in Essen treedt op als symbool voor de hele Belgische boomkwekerijsector, die een belangrijke tak vormt in de volledige sierteeltsector van het koninkrijk. Vorig jaar vertegenwoordigde de Belgische export van boomkwekerijproducten een waarde van 104 miljoen euro. België hoort daarmee tot de top-5 van de Europese exportlanden.

Er zijn ongeveer 870 boomkwekerijen actief in België. Samen beslaan ze een oppervlakte van 5.300 ha, waarvan 80% ingenomen wordt door sierbomen en -struiken. Ongeveer een derde van de boomkwekerijproducten wordt geëxporteerd. Gezien de vlotte verbindingen, zijn de buurlanden Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, Nederland en Duitsland de belangrijkste afzetmarkten.

Voor meer info: www.ipm-essen.de  

Bron: Belgianplants.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven