Conferentie over sleutelrol teeltsubstraten in moderne tuinbouw

"Vraag naar innovatief substraat neemt toe maar kwaliteitseisen nog nationaal gedicteerd"

Teeltsubstraten hebben een belangrijke invloed op ons dagelijks leven: ze dragen bij aan voedselzekerheid, aan de bescherming van onze natuurlijke hulpbronnen en aan een gezondere leefomgeving. De vraag naar innovatieve teeltsubstraten voor gebruik in de tuinbouw, maar ook voor stadslandbouw en privé-tuinen is enorm gestegen, maar kwaliteitseisen zijn vooralsnog nationaal gedicteerd. De conferentie over teeltsubstraten demonstreerde het huidige belang en potentieel van teeltsubstraten, en er werd opgeroepen tot Europese harmonisatie van de producteisen.

ILVO-onderzoeker Bart Vandecasteele gaf er een lezing over de rol van teeltsubstraten in de circulaire tuinbouw. Hij benadrukte dat teeltsubstraten toelaten om grondstoffen héél efficiënt te gebruiken. Bovendien zijn teeltsubstraten herbruikbaar. Via het interreg 2 Seas onderzoeksproject Horti-BlueC wordt het multifunctionele en circulaire karakter van duurzame teeltsubstraten verder verkend. Dat kan voordelen opleveren voor telers, maar ook voor het milieu en de samenleving in het algemeen.

De conferentie vond op 5 november 2018 plaats in het Europese Parlement en werd georganiseerd door Growing Media Europe AISBL.

Bron: ILVO Vlaanderen


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven