Martini Ziekenhuis vergroent

De metamorfose van het voorplein van het Martini Ziekenhuis in Groningen is afgerond. In het midden van het voorplein heeft Klaver Fietsparkeren een innovatieve fietsenstalling gecreëerd voor circa 450 fietsen. De stalling draagt bij aan een duidelijke, rustige en veilige verkeerssituatie op het voorplein voor patiënten en bezoekers die via de hoofdingang het ziekenhuis betreden.

Groene fietsenstalling
Voor de constructie is gebruik gemaakt van thermisch verzinkt staal met een totaalgewicht van ruim 20 ton. De zogenoemde T-Hide fietsenstalling is 2,40 meter hoog en voorzien van ledverlichting, oplaadmodules voor E-bikes en een geïntegreerde waterafvoer op het riool. Opvallend is het groene dak met een oppervlakte van bijna 500 vierkante meter in drie banen boven de fietsparkeervoorziening. Op het dak liggen Mobiroof-cassettes van Mobilane met een mix van zes verschillende soorten volgroeide sedumplanten. Gerben Hofsté van Klaver Fietsparkeren: “Voor het Martini Ziekenhuis was het een voorwaarde om een duurzame stalling te realiseren die past in de omgeving. We hebben onze T-Hide fietsenstalling daarom voorzien van Mobiroofcassettes. Deze zijn voor montagemedewerkers erg eenvoudig te plaatsen. Er hoeft namelijk niet eerst een beschermende onderlaag aangebracht te worden. Het eindresultaat geeft een prachtig aanzicht als je vanuit het ziekenhuis naar beneden kijkt.” Daarnaast biedt het groendak meer voordelen. Het absorbeert regenwater met tot gevolg minder piekbelasting van het riool, het filtert de lucht en is het aantrekkelijk voor bijen, vlinders en andere bestuivers.

Gezond uitzicht
Behalve het groene dak zijn er voetpaden en borders aangelegd met honderd verschillende soorten planten die jaarrond voor kleur moeten zorgen op het voorplein, dat tevens een rookvrije zone is geworden. Uit internationaal onderzoek is gebleken dat patiënten die uitkijken op levend groen aanzienlijk sneller herstellen dan patiënten die een grijs en grauw uitzicht hebben.

Fotocredit: Mobilane


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven