Zentoo en Ovata winnaars Greenovation Award

Op de Trade Fair Aalsmeer heeft Steven van Schilfgaarde de Greenovation Awards uitgereikt aan Zentoo in de categorie ‘Best Article’ en aan Ovata in de categorie ‘Best Concept’. Met de Greenovation Award wil Royal FloraHolland verduurzaming in de keten stimuleren. De jury is blij dat veel inzendingen verpakkingsmaterialen voor bloemen en planten betroffen. Dat geldt ook voor de beide winnaars.

Op de foto vlnr, Danny van Uffelen van Zentoo, Steven van Schilfgaarde CEO Royal FloraHolland en Ivo van den Akker Van Ovata

De winnaar van de Greenovation Award ‘Best Article’ is Zentoo met de composteerbare bloemenhoes. Uit het juryrapport: “De verpakkingslijn van composteerbare bloemenhoezen die vereniging Zentoo in samenwerking met Van der Windt verpakkingen presenteert is een invulling van een belangrijke, tot nu toe ontbrekende, schakel. De hoes is in principe breed toepasbaar, niet alleen voor chrysanten, maar ook voor andere snijbloemen en  kamerplanten. Een afbreekbare hoes die vanaf de tuin tot bij de bloemist of consument meegaat en daarna bij het groenafval mag, heeft de potentie tot een echte doorbraak in vermindering van plasticgebruik te leiden”.

De winnaar van de Greenovation Award ‘Best Concept’ is Ovata met ‘Because we care’. De jury zegt hierover: “De verpakkingshoes Because we care van Ovata vertelt het verhaal van de aanpak van het bedrijf ver weg in Oeganda met inzet voor vrouwenrechten. De aanpak van Ovata in Oeganda is een goed voorbeeld van MVO-handelen. Die aanpak is moeilijk communiceerbaar naar de handel en de consument. De Because we care-hoes biedt hiervoor een oplossing.”

De beoordeling van de nominaties vond voor 50 procent plaats door het publiek en voor 50 procent door de vakjury. Een belangrijk deel van de nominaties betrof ontwikkelingen in verpakkingsmaterialen voor bloemen en planten: papier, karton en afbreekbare biomaterialen als alternatief voor plastics. De jury juicht deze ontwikkelingen van harte toe, want met elkaar maken die die omslag van plastics naar veel duurzamer alternatieven mogelijk. De jury is dan ook verheugd dat zoveel bedrijven werk maken van verduurzaming en roept de sector op hun voorbeeld te volgen, opdat de sierteelt niet- of minder met plastic afval wordt geassocieerd. De jury ziet goede kansen voor het combineren van verschillende inzendingen tot totaalconcepten voor teelt en verpakking van bloemen en planten.

bron: Royal FloraHolland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven