Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
IFTF & FHTF

Bloemenbranche heeft de wind eronder

Tholen - In Aalsmeer heeft een 700 tal bedrijven, in overgrote meerderheid kwekers, zich weer verzameld om het aanbod aan de kopers en de rest van de wereld te presenteren. Een aantal, wat op geen moment op geen plek in de wereld wordt geëvenaard. Op 20 minuten rijden verder vindt tegelijkertijd de IFTF plaats, waar nog eens een kleine 300 bedrijven, in grote meerderheid bestaand uit toeleveranciers, exposeren. Nu is Nederland sowieso al het wereldwijde sierteeltcentrum, maar nu dus in het kwadraat.

Sander Burger en René Ratterman van Van Nifterik, samen met een klant.

Johan Wagenaar, Drenthe Flowers. Het bedrijf is bezig met een omschakeling, een verduurzaming, een verbouwing en op al die 'vragen' komen, zo belooft Johan, spoedig antwoorden.

Fondieplant, vertegenwoordigd door Anna, en Marginata, vertegenwoordigd door Ilona, zitten bij elkaar in de buurt en beleveren dikwijls samen de klanten. Binnenkort begint het 'seizoen van het grote groen', en voor de eerste weken van volgend jaar is alles al verkocht.

Flamingo Plant, Michel van Rijn en Ronald Ruiterman. De anthuriumkweker brengt binnenkort de planten uitleveren met een biologisch afbreekbare hoes. Of zonder natuurlijk, dat mag natuurlijk ook.

Op de kwekersbeurs in Aalsmeer wijst alles op een geslaagd seizoen. In elk geval in de planten is men goed te spreken over de handel, waarop alleen de phalaenopsis voor een lichte mineur zorgen. 'Er is gewoon te vaak te veel', zo vatte een van de orchideeënboeren het samen, hoewel de laatste paar weken toch ook weer een kleine verbetering optrad. Aan de snijbloemenkant vindt minder groei plaats, maar hier lijkt niet zozeer de portemonnee van de consument als wel een meteorologisch raar jaar - niet alleen de warmte en droogte hier, maar bijvoorbeeld ook veel regen in Kenia - debet aan. Gezamenlijk lijkt men overigens, ondanks de terugvallende handel op Engeland, netto op een vergelijkbaar resultaat at te stevenen als vorig jaar.

Bloemen en planten kunnen met een beetje fantasie tot graadmeters van het economisch welbevinden worden verheven. Het is het eerste dat men overlaat wanneer het huishoudboekje ook maar een zuchtje tegenwind vermoedt, maar is omgekeerd in trek, wanneer de wind de goeie kant opstaat. Dat laatste lijkt nog altijd het geval te zijn, daar tal van kwekers met luxe toegevoegde waarde experimenteren en het allemaal een centje meer mag kosten. Ook is er ruimte voor het proberen van nieuwe dingen, zoals de stortvloed aan noviteiten en assortimentsuitbreidingen bewijzen. Daar komt nog bij dat behalve die bedrijven die graag met veel bombarie hun nieuwtjes de wereld inslingeren, er in stilte en door veel meer partijen gebouwd, uitgebreid of anderzijds geïnvesteerd wordt.

Tot slot was de beurs in Aalsmeer gisteren vanaf de eerste minuut druk bezocht, een laatste taken dat men collectief de flow te pakken heeft.

Een uitgebreid fotoverslag van beide beurzen volgt.

Publicatiedatum: