Porta Nova breidt LED-toplighting proef uit met speciaal rozenspectrum

Porta Nova, een van de grootste telers van Red Naomi rozen ter wereld, breidt zijn Philips GreenPower LED toplighting proef uit met een speciaal rozenspectrum, nadat ze op een klein areaal een succesvolle proef met LEDs hadden uitgevoerd. De LED-toplighting met rozenspectrum zorgt ervoor dat Porta Nova jaarrond het lichtniveau kan aanpassen zonder de temperatuur te verhogen. Porta Nova heeft besloten om in 5000 m2 te gaan investeren.

Nieuwe GreenPower LED-toplighting met rozenspectrum
Dankzij de nieuwe LEDs met speciaal rozenspectrum kunnen telers het aantal lichturen vergroten, wat het voor hen een efficiënte manier maakt om de productie te vergroten en gewassen van hoge kwaliteit te produceren. De toplighting is beschikbaar met de nieuwste generatie Philips GreenPower LED toplighting. Deze bieden output niveaus die gemiddeld 500 or 600µmol/s per module leveren op een hoge werkzaamheid van tot wel 3.0 µmol/J.

Intensief onderzoek
Dit jaar hebben plantenspecialisten van Signify intensief samengewerkt met een groep van ongeveer 30 rozenteeltbedrijven, consultanten, universiteiten, onderzoeksinstituten en vertegenwoordigers van de Nederlandse overheid die actief zijn in het ontwikkelen van een LED-spectrum voor snijrozen. Het nieuwe snijrozenspectrum is speciaal ontwikkeld om de oogst te vergroten en rozen van uitstekende kwaliteit te telen door middel van volledige LEDs. Het systeem richt zich op rozen die in een West-Europees klimaat worden geteeld.

 

“De resultaten die we tijdens ons onderzoek naar het ultieme rozenspectrum behaalden, zien we nu ook bij Porta Nova," vertelt Udo van Slooten, bedrijfsleider Tuinbouw bij Signify. “Dit is het bewijs dat de nieuwe toplighting met speciaal rozenspectrum zijn beloftes waarmaakt en ook op grote schaal gebruikt kan worden."

Een gespecialiseerd rozenspectrum voor speciale rozen
Porta Nova is voortgekomen uit een fusie van drie rozenkwekerijen die beheerd werden door Aad Luijk, Leon Dukker en Nico van Vuuren. Sinds ze in 2002 op 4,2 hectare begonnen, zijn ze snel gegroeid tot hun huidige grootte van 20 hectare. Porta Nova werkt sinds 2015 samen met Philips LED-verlichting.

“Dankzij de hogere lichtintensiteit hebben we de productie van onze Red Naomi rozen kunnen vergroten," vertelt Leon Dukker, general manager bij Porta Nova. “Nu we de GreenPower LED-toplighting met speciaal rozenspectrum in onze faciliteit hebben getest, verwachten we dat onze oogst zal toenemen. Het was voor ons daarom een logische stap om dit nieuwe systeem te gaan gebruiken."

Voor meer informatie:
Signify

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven