Gé Bentvelsen, ABZ Seed

Markt neemt Summer Breeze razendsnel op

Tholen - Het lekkere aardbeitje op het keukenblad, het plantje waarin sier en smaak gecombineerd worden, mag wereldwijd op aandacht rekenen. “De FlowerTrials waren in dat opzicht voor ons echt geweldig. Iedereen kwam kijken en proeven, en sinds die tijd heeft de verkoop van het zaad van de Summer Breeze echt onze verwachtingen overtroffen. Je weet dat je in een wereldmarkt opereert, maar deze snelle groei hadden we niet verwacht.”

Dáár zijn de telers
De zomerse sfeer van toen neemt Gé Bentvelsen van ABZ Seeds dan ook graag nog een keer mee naar de beurs in Aalsmeer. Het bedrijf is erg enthousiast over de Trade Fair, waaraan dit jaar voor het vierde jaar op rij wordt deelgenomen. “Met aardbeien op deze bij uitstek sierteeltbeurs staan is bijzonder, maar eigenlijk ook weer niet. Onze Summer Breeze, bijvoorbeeld, zou alleen al om de sierwaarde verkocht kunnen worden. Maar wat ons vooral aantrekt: daar lopen de telers. De afgelopen vier jaar hadden we telkens weer leuke aanknopingspunten met producenten en dat hopen we voor dit jaar natuurlijk weer. De interactie tussen alle geledingen van de sierteelt - veredelaars, plantenkwekers, handelaren – is er gewoon super.”

Niet bij te houden
In tegenstelling tot Delizz, misschien wel hét smaaknummer van ABZ Seeds, is het succes van de Summer Breeze overweldigend. “Aardbei Delizz, daar hebben we eerst twee jaar lang flink de aandacht op gevestigd. De consument is niet degene die overtuigd moest worden, maar de sector zelf, de telers en de handel. Die moesten er mee testen, en pas toen dat goed liep, toen men het zogezegd in de vingers had, zijn wij gaan verkopen. Voor wat betreft de Summer Breeze neemt de markt het product veel sneller op.”

Meest duurzame aardbeienteelt
Aardbeiplanten opkweken uit zaad is inmiddels goed ingeburgerd in de sierteelt, maar deze vorm van planten opkweek is in de versmarkt nog tamelijk ongewoon. "Nu heeft Wageningen Universiteit becijferd dat aardbeien telen uit zaad weleens de meest duurzame vorm van aardbeien telen zou kunnen worden. Een onlangs opgestart onderzoeksproject bij WUR Bleiswijk zou dan ook nieuwe mogelijkheden bieden om ook de aardbeienteelt de omslag naar een duurzame teelt te laten maken."

ABZ Seeds is in Aalsmeer te bezoeken in stand nummer 12.11.

Voor meer informatie:
ABZ Seeds
Gé Bentvelsen
Vleetweg 12
1619 PR Andijk
T: +31 228 515 280
M: +31 653 310 470
E: ge.bentvelsen@abz-strawberry.nl
www.abz-strawberry.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven