Ard Ammerlaan, Prudac

Kweken wat de pot schaft

“Wil je klanten laten zien wat ze in het voorjaar in de winkel kunnen hebben, dan moet je ze nu mee hier naartoe nemen.” Ard Ammerlaan, van Prudac, huurt een proefkas in de Demokwekerij aan de Zwethlaan in het Westland en doet daar nu jaarrond proeven met de pot-tomaten en pot-paprika. In de hoge draad teelt heeft het nog jonge veredelingsbedrijf Prudac inmiddels ook enkele rassen. Prudac hoopt met de pluktomaatjes en -paprika's ook stappen te zetten in de potkruidenmarkt.

Ard cs. zien toekomst in deze markt, waarin natuur, gezondheid en (vooral voor de kleintjes) fun samenkomen. “Maar je moet wel op een andere manier gaan werken, want deze markt werkt anders dan die voor de hoge draad. Van maart tot juni zie je aardig wat productie, in de wintermaanden ligt het praktisch stil. De grote retail zou de planten graag jaarrond willen aanbieden, maar wil vanzelfsprekend ook lever-garanties. Dat is van de ene kant nog zo makkelijk niet, maar aan de andere kant liggen er kansen.”

Potplantenkwekers, weet Ard, denken anders dan de jaarrond tomatenteler. “Die laatste wikt en weegt, draait 2-3 jaren proefrondjes en neemt dan een beslissing voor een ras. Potplantenkwekers zijn eerder geneigd te zeggen: geinig, we zetten er een kap mee vol. Maar dat gaat met pot-patio groente niet zomaar. Had je er pak um beet violen staan en heb je die geremd, dan is voedselproductie op dezelfde teeltmat uit den boze. Dat is, logisch allemaal, erg streng.”

Maar mogelijkheden zijn er, en dat is méér dan een gevoel. “Ik was onlangs op een beurs in Madrid en sprak daar een grote teler. We hadden het over de jaarrond pottenteelt voor potgroenten, waarop hij opmerkte dat hij die wintermaanden wel zou willen oppakken. Als dit doorgaat is dat een voorbeeld van een samenwerking waarbij wij van de veredeling & productie de supermarkt & consument echt wat te bieden hebben. Alleen”, voegt Ard toe, “moeten ze die planten niet bij de potplanten zetten, maar bij de groenten/potkruiden. Dat gebeurt wonderlijk genoeg vaak niet, terwijl je andere pot-kruidenplantjes er wel aantreft.”

De 140m2 tellende proefkas is modern. De proeven staan bloot aan van alles. De ziektedruk is groot, de kas is letterlijk omsingeld door telers van allerlei en uit iedere hoek kan voortdurend iets naar binnen waaien. “Dat kunnen we in deze teelten in ons voordeel gebruiken. Zo kun je van alles zeggen en ook laten zien over resistentie en gevoeligheden.

Los daarvan kan Prudac hier mooi laten zien dat de manier van telen – potmaat, duur, EC – bepaalt ‘wat het wordt’. Daarnaast is de drempel in het Westland laag voor de handel, die hier geconcentreerd zit en in de praktijk vaak geen tijd heeft om naar het hoge noorden (de proefkassen van Prudac in West-Friesland) te rijden.

Prudac kent men in de markt inmiddels van variëteiten als de Heartbrekers, tomaatjes die de vorm hebben van een hart, en de Ponchi, het meest verkochte pottomaatje. Meest kenmerkend voor de eigen veredeling is het teeltgemak en de zichtbaarheid van de vruchten, die in veel gevallen boven het blad is. Daarnaast heeft Prudac ook zoete paprika en hete pepertjes, waaronder ook een variant die zwart begint en dan geleidelijk naar rood kleurt.

Voor meer informatie:
Prudac
Ard Ammerlaan
T: +310228321634
M: +31647076488
E: ardammerlaan@prudac.com
www.prudac.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven