"'s werelds grootste laboratorium voor sierteeltonderzoek"

Eerste paal Breeding Technology Center Dümmen Orange

Gisteren werd in het bijzijn van de Burgemeester van het Westland, vicepresident van grootaandeelhouder BC Partners, directie, werknemers, bouwpartners en de pers symbolisch de eerste paal van het Breeding Technology Center (BTC) van Dümmen Orange geslagen. Met dit nieuwe centrum worden alle technische faciliteiten op het gebied van (het versnellen van de) veredelings- en selectieprocessen gecentraliseerd. Het zal het grootste laboratorium voor sierteeltonderzoek ter wereld worden en over 11 maanden moet het af zijn. 

Hans van den Heuvel heet iedereen welkom. 

Van klassieke naar technische veredeling
Dit nieuwe laboratorium stelt Dümmen Orange in staat om de stap van klassieke veredeling naar technische veredeling te maken en door middel van nieuwe technieken onder andere rassen sneller op de markt te zetten, ze resistenter te maken en een langere houdbaarheid te geven, zo vertelt Tosca Ferber, Research Director bij Dümmen Orange.

Tosca Ferber.

Om dit te bereiken zal het laboratorium faciliteiten bieden voor onderzoek op het gebied van markergestuurde veredeling, celbiologie, diagnostiek, fysiologie en fytopathologie, en het sneller kunnen markeren van kenmerken. Al deze activiteiten vonden tot nog toe verspreid over de wereld plaats, waarbij de focus vaak op een (of een deel) van deze activiteiten lag. "Het merken van kenmerk bijvoorbeeld, deden veredelaars vaak naast hun veredelingswerk. Nu hebben we mensen die hebben gestudeerd om eigenschappen uit te pluizen." Omdat de verschillende specialisten en specialismen nu samen aan één project werken, verwacht Ferber dat hiermee meer resultaten geboekt zullen kunnen worden.

Ferber heeft zelf een achtergrond in groenteveredeling en ziet dat er in de sierteeltsector nog grote stappen te maken zijn. "Door het complexe DNA van veel sierteeltgewassen was markergestuurde veredeling bijvoorbeeld nog niet mogelijk, maar door nieuwe technieken de DNA sequentie te beïnvloeden is dat nu wel mogelijk. Alle 'puzzelstukjes' van het complexe DNA kunnen nu naar boven worden gehaald en daar komt het DNA van sierteeltproducten uiteraard ook voor in aanmerking"

Kees Hertogh. 

Grootste laboratorium voor sierteeltonderzoek
Het gebouw komt in het hart van het bedrijf van Dümmen Orange in De Lier, zal drie verdiepingen tellen en een vloeroppervlak van 4.000 m² krijgen, vertelt Kees Hertogh, Project Manager BTC bij Dümmen Orange. "Het zal het grootste laboratorium voor sierteeltonderzoek ter wereld worden. Ook is rekening gehouden met eventuele groei. Op alle afdelingen zal er plaats zijn om uit te breiden." 

Burgemeester Agnes van Ardenne.

Jongeren
Burgemeester van het Westland, Agnes van Ardenne, was ook aanwezig en vertelde dat zij opgegroeid is in deze regio, dat de tuinbouw bij haar in het bloed zit en dat ze trots is dat het BTC hier gebouwd zal worden. Naast wat het lab zal gaan bieden voor de sierteelt sector verwacht zij ook dat het jongeren - die tegenwoordig vaak het platteland verruilen voor de grote stad - zal behouden en zelfs binnen brengen. "Uit onderzoek is gebleken dat de jeugd gefascineerd is door het wonder van de techniek en het wonder van de natuur, en in het BTC van Dümmen Orange komt dat samen."

Hans van den Heuvel, Managing Director R&D, is blij dat de burgemeester aanwezig was bij het slaan van de eerste paal. "Door het slaan van de eerste paal zullen we hoogwaardige technologie verankeren in deze regio" 

Jean-Baptiste Wautier. 

Toonaangevend
"Het doel is om Dümmen Orange wereldleider te maken", zegt Jean-Baptiste Wautier, Managing Partner van grootaandeelhouder BC Partners. "Het is misschien een beetje ambitieus, maar als we kijken naar wat we de afgelopen drie jaar hebben bereikt, is dat al erg indrukwekkend. De bouw van dit nieuwe laboratorium is een nieuwe mijlpaal."

Eerste paal  
Het slaan van de eerste paal werd symbolisch gedaan in drie groepen.  

Groep 1 met Hans van den Heuvel, Kees Hertogh, Jean-Baptiste Wautier, Burgemeester Agnes van Ardenne en CEO Dümmen Orange Biense Visser. 

Groep 2 met Hans van der Heuvel, Kees Hertogh, Hans van den Biggelaar Tosca Ferber en Lennert Aarts .

Groep 3 met Kees Hertogh en de bouwpartners. 

Voor meer informatie
Dümmen Orange
www.dummenorange.com 

 

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven