De Britse bloementeelt: een fotogenieke onderneming

Bloemen doen het geweldig voor de camera, maar deze Britse bloementelers brengen het er zelf ook niet slecht vanaf. Er is niemand die dit beter weet dan Tessa Bunney, de documentairefotografe achter de FarmerFlorist serie. In dit artikel vertelt ze ons alles over dit bijzondere project waarin bloemenfotografie centraal staat.

Het project is opgestart in samenwerking met Flowers from the Farm, vertelt Tessa ons. "Ik hoorde op mijn lokale boerenmarkt voor het eerst over Flowers of the Farm - één van hun leden verkocht hier bloemen. Hierna nam ik contact op met Gill Hodgson, die de organisatie in 2011 heeft opgericht. Vervolgens gebruikte ik hun database om contact op te nemen met telers bij mij in de buurt en daarna werd het project steeds groter en bekender."

Tessa begon door contact op te nemen met telers die bij haar in de buurt woonden en later ook met telers die verder weg woonden, op aanraden van andere telers. "De organisatie heeft meer dan 500 leden, dus het was onmogelijk om bij iedereen langs te gaan, maar ik ben nog steeds bezig met het project, dus ik hoop langs te kunnen blijven gaan bij mijn lokale telers en in de toekomst hopelijk ook bij nieuwe telers. Instagram is ook belangrijk geweest in het contact houden met telers met bijzondere projecten. Later in het project heb ik veel tijd doorgebracht in Lincolnshire om daar de grotere commerciële bloementeeltbedrijven te fotograferen, en om onderzoek te doen naar de geschiedenis van de bollenproductie in de regio, wat erg interessant was."

Maar hoe reageerden de telers toen een vreemde hen vroeg of ze foto's van hen en hun bedrijf mocht maken? Tessa: "Ik heb enorm positieve reacties gekregen over mijn idee om de mensen te laten zien die de prachtige bloemen telen die we in boeketten en bij evenementen zien, en tot nu toe heeft iedereen die ik heb gevraagd toegestemd om mee te werken aan het project!"

"Telen, niet tuinieren"
Tessa heeft tijdens de uitvoering van het project veel geleerd over de realiteit van de commerciële bloementeelt: "Het harde werk, de lange uren, de enorme kennis die aanwezig is, de planning en marketing van het project, en vooral dit jaar heeft laten zien hoe extreem weer zelfs de best georganiseerde teeltplannen in de war kan schoppen. Het gaat hier absoluut om telen, niet om tuinieren."

FarmerFlorist in het buitenland?
Op de vraag of ze plannen heeft om het project verder uit te breiden, laat Tessa weten dat ze graag een bezoek zou willen brengen aan de Scilly-eilanden en wil blijven werken met telers in Lincolnshire en de rest van het land.

En hoe zit het met andere landen? Tessa is al naar Kenia geweest om een bezoek te brengen aan Tambuzi, een ethisch bloementeeltbedrijf en Fairtrade bedrijf van The Flower Company. "Tambuzi is de enige leverancier van traditionele tuinrozen in Kenia, en ik hoop dat ik nog eens terug kan gaan om het verhaal van de gemeenschap rond het teeltbedrijf te kunnen vertellen."

Expositie
Na een expositie in het Ryedale Folk Museum deze zomer hoopt Tessa de expositie ook naar andere locaties in het VK te brengen, maar in de tussentijd kun je ook enkele van de foto's op haar website bekijken: http://www.tessabunney.co.uk/project/farmerflorist/


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven