Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Cyclamenveredelaars gaan samen kwaliteitsproef houden

Veredelaars Varinova, Syngenta, Morel en Schoneveld zetten gezamenlijk en in overleg met de landelijke commissie Cyclamen van LTO Glaskracht Nederland een proef op om de ketenkwaliteit van cyclamen te verbeteren.
 
Van elke veredelaar wordt één ras, mini, met drie behandelingen opgekweekt bij de vier veredelaars. De gekozen behandelingen zijn een vervolg op de proeven van Varinova eind 2017.

Houdbaarheid planten
De focus in deze proef ligt op het verbeteren van de houdbaarheid voor planten. Dit gaat met name om de houdbaarheid in december, waarbij meer weerbaarheid voor ziekten en plagen een bijkomend voordeel zou kunnen vormen. Proeven uitgevoerd door Varinova en Syngenta in 2017 geven aan dat de houdbaarheid beter is met Root&Shoot, vooral in combinatie met Fytaforce.

De planten zijn in week 20 gezaaid en staan bijna in bloei. Tijdens de teelt worden diverse factoren bijgehouden en gemeten. Een aantal hiervan is:

  • Temperatuur, PAR en RV
  • Watergift en pH en EC
  • Samenstelling substraat in de verschillende stadia van de teelt
  • Bepaling elementen in grond en gewas aan einde van de teelt
  • Plant formaat, bloeisnelheid en bloeirijkheid
  • Knolgrootte aan einde van de teelt
  • Aantal bladeren/bloemen
  • Beoordeling wortels

Houdbaarheidsonderzoek 
Als de planten het afleverbare stadium bereikt hebben, gaan de planten in het houdbaarheidsonderzoek bij Royal FloraHolland. Daar worden de planten gelijktijdig met de Benchmark Cyclamen getest. De resultaten van de benchmark zullen tijdens de gewasbijeenkomst Cyclamen van de landelijke commissie van LTO Glaskracht Nederland te zien zijn.

Bekijk de proeven
Een aantal veredelaars heeft de komende periode open dagen. Daar is de mogelijkheid om de proeven te zien. Ga zeker even kijken! De bloeiproeven bij Schoneveld (Twello), Varinova (Bleiswijk), Syngenta (Andijk) en Morel (’s Gravendeel) duren nog tot en met 9 november.

bron: LTO Glaskracht

Publicatiedatum: