PJ Dave teelt 90 ha Rhodos

In de afgelopen decennia is de PJ Dave Group een van de toonaangevende bloemenexporteurs uit Kenia geworden. Het bedrijf groeide binnen twintig jaar van 2 naar 215 hectare aan kassen. Van dit areaal is 90 hectare gewijd aan de rode variëteit Rhodos, wat een enorm areaal is voor slechts één soort. We spraken met Santosh Kulkarni, woordvoerder van de familie Dave, en vroegen hem waarom dat zo is.

Kulkarni: "In vergelijking met andere rode variëteiten vormt Rhodos grote bloemen (5 cm tot 6,5 cm) op relatief lage hoogte. Ook hebben ze een lange houdbaarheid en laten ze zich makkelijk vervoeren. Ze gaan betrekkelijk goed om met de onvermijdelijke stress waaraan het wordt blootgesteld als ze in dozen verpakt zijn. Bovendien is Rhodos resistent tegen de meeste ziekten zoals meeldauw in vergelijking met andere rode variëteiten."

PJ Dave teelt Rhodos voornamelijk in Isinya, op een hoogte van 1600 meter, een plaats waar drie teeltbedrijven (PJ Dave Flora, PJ Dave Flowers en Isinya Roses) samen zijn gevestigd. "Op welke locatie we wat groeien, wordt besloten in nauw overleg met de hele PJ Dave-familie. Aangezien we Rhodos over de hele wereld afzetten - voornamelijk in Europa, maar ook in Rusland, Japan, Australië, het Midden-Oosten en de VS kopen - bleven we het areaal vergroten. "

Voor een groot deel is het door het succes van Rhodos dat PJ Dave betrokken is bij een verscheidenheid aan MVO-activiteiten. "We hebben het land en de bouw van de PJ Dave Primary School gesponsord. Ook heeft ons bedrijf bijgedragen aan de uitbreiding en ontwikkeling van andere scholen in de stad Isinya. We hebben veel studenten geholpen door hun schoolgeld te betalen. Ook zijn we betrokken bij het bouwen van een middelbare school in Isinya Township. Al onze bedrijven hebben klinieken om basisgezondheids- zorgvoorzieningen te bieden en tot slot zou ik willen vermelden dat ons bedrijf drinkbakken heeft voorzien voor het vee van de Masai-gemeenschap, een min of meer nomadisch volk dat de belangrijkste gemeenschap is in deze omgeving."

Als een van de grote spelers in de rozenteelt in Afrika is het bedrijf wellicht aantrekkelijk voor grote investeringsmaatschappijen. Maar PJ Dave, die wordt beheerd door vader Dave en zijn twee kinderen, zal niet worden verkocht. "De Dave-familie houdt zich bezig met landbouwactiviteiten van onze voorouders. Onze voorouders kwamen naar Afrika om landbouw te bedrijven, we hebben groene vingers. We willen het bedrijf uitbreiden, maar we blijven een familiebedrijf. "

Voor meer informatie:
PJ Dave Group
www.pjdave.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven