Ben Geijtenbeek, Syngenta Flowers

"Zorg goed voor je cyclamen"

Met de komst van de herfst en de eerste cyclamen die op de markt verschijnen is het tijd om de kweekomstandigheden aan te passen.

Ben Geijtenbeek van Syngenta Flowers in Enkhuizen: "Dit kan nog wel eens een uitdaging zijn na zo'n warme, zonnige zomer."

De groeiomstandigheden worden elke dag minder: lagere lichtintensiteit, kortere dagen en dalende vochtigheid. Daarmee nemen de risico's op problemen toen. Wortelproblemen, strekking, botrytis-rot en verlies van bloemkwaliteit zijn mogelijke risico's. Om deze problemen te vermijden geeft Ben specifiek kweekadvies: "Wij adviseren kwekers om een optimale mestbalans in de pot te houden door rekening te houden met minder behoefte aan water van de planten doordat ze minder verdampen maar ook met de toenemende behoefte aan mest omdat de planten groeien en snel bloemen ontwikkelen. Calciumniveaus moeten in de gaten worden gehouden in verband met de kwaliteit van de bladeren en bloemen en tegen botrytis. In deze tijd is er ook behoefte aan kalium. "

Controle van pH en EC-waarden blijven tijdens dit seizoen van belang. Een ander belangrijk aspect is klimaatbeheersing. Vermijd een snelle verandering van dag- naar nachttemperaturen, vooral na een zonnige dag, adviseert Ben. Dit voorkomt extra druk op de wortels wat kan leiden tot schade aan de bloemranden, gevolgd door een botrytis-aanval.

De cyclaamspecialist vervolgt: "De gemakkelijkste en meest economische manier om gratis zonnewarmte te sparen is door de middagtemperatuurinstellingen te beheren." De temperatuur zou dan heel langzaam naar het niveau van 's nachts mogen dalen.

Zijn belangrijkste advies is om te handelen in plaats van te reageren. Als je op tijd handelt, dan krijg je prachtige cyclamen met minder ziekten, een betere kwaliteit en een hoger percentage afzet.

Voor meer informatie:
Syngenta FloriPro Services
www.floriproservices.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven