Stolze over rotatiefilters in de tuinbouw

"Een rotatiefilter kan fijner filtreren dan bestaande trommelfilters"

Rotatiefilters voor het filteren van drainwater zijn in de glastuinbouw nog relatief nieuw. In andere branches, zoals de vis- en vleesverwerkende industrie en composteringsbedrijven, wordt al vaker gebruik gemaakt van een rotatiefilter.

Het rotatiefilter van Holland Filter is een mechanisch en zelfreinigend filter. Het filter werkt drukloos en heeft een robuuste constructie met een minimum aantal bewegende delen, om een lange levensduur en lage onderhoudskosten te garanderen.

Werking rotatiefilter
De vloeistof wordt van binnen naar buiten gefilterd door de oppervlakte van een langzaam roterende trommel. Dankzij de speciale structuur van het filtermedium worden de vaste deeltjes zorgvuldig gescheiden van de vloeistof. De afgescheiden deeltjes worden vervolgens van het filterdoek afgespoten en via een opvanggoot afgevoerd.

Rotatiefilters worden voornamelijk toegepast bij kwekerijen waar deeltjes van 40-80 micron uit een (afval)waterstroom gehaald dienen te worden, maar het filter kan al ingezet worden voor de filtratie van deeltjes vanaf 10 micron.

Ondanks dat een rotatiefilter ook uit een roterende trommel bestaat, is het geen klassiek trommelfilter. Het grootste verschil zit hem in de constructie. Een ander verschil tussen een trommel en een rotatiefilter is het verschil in grofheid; een rotatiefilter kan in tegenstelling tot de bestaande trommelfilters voor een fijnere filtratie ingezet worden.

Mogelijkheden rotatiefilter
Deze maand installeerde Stolze voor de eerste keer een rotatiefilter bij een glastuinbouwbedrijf. Bij dit project wordt het rotatiefilter ingezet voor twee doelen: voor het filteren van drainwater en voor het filteren van het spoelwater van de bestaande zandfilters die voor de druppelbevloeiing gebruikt worden. Het rotatiefilter kan ook worden ingezet als vervolgstap na een zeefbochtfilter, in plaats van een zandfilter of als voorbehandeling van een UV-installatie.

"Elk project is anders en daarom kan het rotatiefilter naar behoefte geleverd worden. De simpelste variant is een rotatiefilter wat continu draait en schoon sproeit, maar het filter kan ook uitgerust worden met onder andere timers, frequentieregelaars en niveausensoren om verstoppingen te meten", aldus Stolze.

Voor meer informatie:
Stolze
info@stolze.nl
www.stolze.nl

Menno Ruigrok
0174 513779
verkoop@stolze.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven