Ctgb

Tachtig kleine toepassingen toegelaten voor kleine teelten

Met de collegebesluiten van het Ctgb in oktober zijn ruim tachtig kleine toepassingen toegevoegd aan de medicijnkast van telers van kleine teelten. De behoefte aan kleine toepassingen was eerder onderwerp van gesprek in de speeddates die het Ctgb begin dit jaar organiseerde met telers. "Wanneer telers, telersorganisaties en industrie bepaalde toepassingen belangrijk genoeg vinden, is het relatief eenvoudig om meerdere kleine toepassingen op het etiket te krijgen. Kleine toepassingen worden niet beoordeeld op werkzaamheid en de kosten voor een aanvraag zijn lager." 

Bekijk hier de collegebesluiten voor gewasbeschermingsmiddelen.

En hier de collegebesluiten over biociden.

Eén van de toelatingen betreft het middel Met52OD. Dit bestrijdt insecten en mijten op basis van de schimmel Metarhizium anisopliae stam F52. Sporen van de schimmel dringen de te bestrijden insecten binnen. Het middel was toegelaten sinds 2015 en wordt nu uitgebreid met ruim veertig kleine toepassingen, breed variërend van onder andere groenten tot boomkwekerijgewassen. Voor de bodemtoepassing in wortel- en knolgewassen en de aangiet behandeling in potplanten is rekening gehouden met een ‘uitzonderlijke behoefte’. Dit wordt vastgesteld in overleg met het ‘loket kleine toepassingen’ van de NVWA, kijkend naar het landbouwkundig gebruik.

Ook het middel Karma was reeds toegelaten als schimmelbestrijder (2012) en wordt nu uitgebreid met ruim veertig kleine toepassingen voor een groot aantal gewassen, van voederbieten en granen tot groenten en sierteeltgewassen.

Voor meer informatie:
Ctgb
www.ctgb.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven