De Bosrand Groep aan de slag met AlfaPro-software

Meer controle over inkoop, verdeling en verkoop

Het familiebedrijf De Bosrand Groep bestaat uit drie kwekerijen, twee groothandels en vier tuincentra. Men is weliswaar al vele jaren klant bij Alfa Pro IT, maar de moderne AlfaPro-software werd tot voor kort slechts mondjesmaat gebruikt. Daarin kwam echter plotseling verandering. In onderstaande tekst vertelt het softwarebedrijf over hoe zij De Bosrand hebben kunnen helpen 'meer controle over inkoop, verdeling en verkoop' te krijgen.

Voor de verwerking van het logistieke inkoop- en registratieproces wilde De Bosrand een nieuw, stabiel softwarepakket. Na een uitgebreide zoektocht viel de keuze uiteindelijk op AlfaPro. Begin dit jaar startte de implementatie. Inmiddels ‘draait’ het systeem al enkele maanden tot volle tevredenheid.

Bestellen en verdelen
Elke vestiging beschikt nu over meerdere tablets die in verbinding staan met De Bosrand Trading, de centrale inkoop- en logistiekorganisatie van het bedrijf. Op bestellijsten zien vestigingsmedewerkers het actuele plantenaanbod en geven zij aan wat ze willen ontvangen. Zo komen de bestellingen gebundeld bij de inkopers binnen en kunnen ook zij hun werk efficiënt inrichten.

Grootste voordeel
Jim van Haaster, mede-eigenaar van De Bosrand, benoemt als grootste voordeel dat zijn organisatie nu veel meer controle heeft over de gehele interne keten. Dat zorgt voor zichtbaarheid van de goederenstroom, van inkoop en verdeling tot de uiteindelijke fysieke verkoop aan zowel consumenten als bedrijven. Dat laatste komt ook vooral doordat EKT- en DESADV-berichten na inkoop automatisch binnenkomen. Aan de hand daarvan worden van elke partij de juiste hoeveelheden naar de vestigingen gestuurd. Voor het logistieke proces maakt De Bosrand Trading gebruik van een mobiele werkplek. Daarmee worden labels geprint. Medewerkers kunnen daarop precies zien hoe een partij over de vestigingen verdeeld moet worden. 

Tuincentra: de juiste prijs op de bon
Groot voordeel van de nieuwe manier van werken is dat De Bosrand haar in- en verkoopprijzen nu inzichtelijk heeft en alles in de vestigingen direct scanbaar is. Trading voorziet elke plant van een label/sticker met hierop de artikelnaam, consumentenprijs en ViridiCode. Als die gescand wordt, zorgt het kassasysteem van het tuincentrum ervoor dat juiste prijs op de bon van de klant verschijnt. ‘Doordat we nu centraal onze planten van etiketten kunnen voorzien, scheelt dat erg veel tijd bij onze tuincentra’, vertelt Jim. ‘De planten kunnen na ontvangst direct in de winkel geplaatst worden. En we bouwen nu echt bruikbare statistieken op van welke planten we verkopen. Een hele stap vooruit, maar ook nodig voor de ambities die we hebben!’

Groothandel: barcode
Ten behoeve van haar groothandels plakt De Bosrand Trading op iedere verkoopeenheid een sticker met artikelnaam, groothandelsprijs en productkenmerken. Deze gegevens zijn tevens ‘verpakt’ in een barcode. Als de verkoper met behulp van de ‘WorkAboutPRO’ deze barcode én de klantenpas scant, worden de gekochte producten automatisch op de juiste klant geboekt. Dat scheelt het bedrijf veel werk en dus tijd.

Nieuwe vestiging
Medio 2020 opent het familiebedrijf een nieuwe vestiging in Oegstgeest. Daar komt het vijfde tuincentrum voor de consument. Ook wordt er een nieuw distributiecentrum van ca. 6.000 m2 gebouwd én vormt het de nieuwe locatie voor De Bosrand Trading (nu gevestigd in Wassenaar). Het bedrijf voorziet uitbreiding in AlfaPro, waardoor de kassasystemen in de vestigingen straks nóg meer nuttige productinformatie kunnen bevatten.


Voor meer informatie:
Alfa Pro IT
Laan van Verhof 10
2231 BZ Rijnsburg
T (071) 402 11 91
F (071) 403 14 15
E info@alfapro.com
www.alfapro.com

 

Tuincentrum de Bosrand
www.tcdebosrand.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven