Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Mobilane trekt The Lexicon groen jasje aan

Nederlands groen in Londens winkelcentrum

Het centrum van de Londense wijk Bracknell heeft een complete metamorfose gekregen. In opdracht van The Bracknell Regeneration Partnership (BRP) is het omgetoverd van een grauwe, grijze en verpauperde woonbuurt met naoorlogse architectuur tot een hypermodern winkelcentrum met veel groene elementen. Retailers als Marks & Spencer, H&M, Vodafone en Carphone Warehouse hebben inmiddels hun nieuwe winkels in ‘The Lexicon’ geopend. De totale renovatie nam zo’n drie jaar in beslag en kostte 240 miljoen pond. De Nederlandse groenspecialist Mobilane uit Leersum is verantwoordelijk voor de in Londen toegepaste, zelfontwikkelde groensystemen. The Lexicon heeft een winkeloppervlakte van circa 11 voetbalvelden. De grootschalige toepassing van groen vormt een sleutelrol in de filosofie van de projectontwikkelaars.

Kant en klaar groen
Bij de vergroening van de garage met vier parkeerlagen (1.300 parkeerplaatsen) is gebruik gemaakt van het zogenoemde Wallplanter-systeem waarbij klimopschermen van 180 cm hoog en 120 cm breed in roestvrijstalen gevelbakken zijn geplant. In totaal is zo ruim 1.500 m2 gevelgroen aangebracht. Onder meer de onderste etage, liftschachten en looppaden hebben hierdoor een vriendelijke en natuurlijke uitstraling gekregen. Bovendien zorgen de Mobilane Kant & Klaar Hagen ook voor de afvang van fijnstof. De groene metamorfose wordt verder vormgegeven door een plantenwand van 180 m2 langs de outlet van Marks & Spencer. Om de 11 verschillende planten in de groene muur jaarrond optimaal te laten groeien en bloeien is gebruikt gemaakt van het LivePanel-systeem van Mobilane. Dit modulaire en niet grondgebonden systeem is opgebouwd uit plantencassettes die in een lekvrij gootprofiel van aluminium zijn geplaatst. Via een innovatief capillair watergeefsysteem krijgen de planten waaronder Heuchera (purperklokje), Bergenia (schoenlappersplant), Vinca (maagdenpalm) en Pachysandra (dikkemanskruid) en Lonicera (struikkamperfoelie) automatisch de juiste hoeveelheid water en voeding. Het systeem wordt aangestuurd door sensoren in de plantenwand en is vorstbestendig. 

bron: Alpha Communications

Publicatiedatum: