Colombiaans asterveredelaar hengelt naar Keniaanse kwekers

Kenia is een van de grootste snijbloemenproducenten in de wereld, zich daarbij primair toeleggend op de roos. Maar de markt is vanzelfsprekend breder dan dat, en omdat een beetje risicospreiding altijd fijn is, zetten meer en meer kwekers ook een hoekje 'diversen' op. Zoals bijvoorbeeld asters. En dat trekt dan weer nieuwe partijen aan, waar de Colombiaanse asterveredelaar Natura Breeders een voorbeeld van is.

Samen met Celiar Norena (general manager van SB Talee de Colombia, distributeur van Natura Breeders’ varieties) en de productie manager van Lemotit (een farm behorend tot de Finlay-groep in Kericho), Mr. Japhet Langat. 

"Het voornemen te diversificeren, de concrete uitbreidingen in andere gewascategorieën en de professionaliteit van de Keniaanse kwekers maakt deze markt erg aanlokkelijk", vertelt Sandra Medina van Natura Breeders. De veredelaar heeft recentelijk in Kenia verschillende proeven opgezet en men is ingenomen met de resultaten. "We waren in het bijzonder onder de indruk van een van onze aster variëteiten, de rode Ulisse (NATisse). Deze heeft bij een van de grootste kwekers in het land opgestaan, met als grootste vraag of het fusarium de baas zou weten te blijven. En dat doet het wonder wel."

Op de kwekerij Lemotit

Nature Breeders is een bedrijf dat voortkomt uit het Italiaanse veredelingsbedrijf Hybrida en SB Talee, een Colombiaanse veredelaar en vermeerderaar. SB Talee is een van de grootste licentiehouders van de soorten van Nature Breeders, en verkoopt voor hen planten in Latijns Amerika, Europa, Africa en enkele Aziatische landen. Nieuwe varieteiten worden over het algemeen getest bij Geoflora, een Colombiaanse snijbloemenkweker en tevens test- en showtuin.

"We hebben een R&D team dat dus uitgebreide ervaring heeft n het veredelen en testen van nieuwe soorten in zowel Colombia als Italië", vervolgt Medina. "Daardoor kunnen wij kwekers nog beter adviseren over hoe een zekere variëteit het op de tuin zal doen. Om de veredeling vooral in Colombia te laten plaatsvinden, heeft als reden dat het land jaarrond hetzelfde klimaat heeft en vaak meerdere productiecycli gedraaid kunnen worden. Soorten die succesvol zijn in Colombia, hebben een goeie kans ook in Kenia, wat ook op de evenaar en ook op hoogte ligt, goed te presteren.

Inmiddels is een van de Natura variëteiten, de Dante (NATda) bij een Keniaanse kwekerij in productie. Bedoeling is uiteraard het verder

Voor meer informatie:
Natura Breeders
Sandra Medina
Email: sandra.medina@naturabreeders.com
www.naturabreeders.com  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven