BLV:

"Open reflector verlengt levensduur HPS-lamp"

Assimilatieverlichting met HPS lampen (High Pressure Sodium, ofwel hogedruk natrium lampen) wordt veelal gebruikt om de opbrengst van groenten en snijbloemen in de glastuinbouw te verhogen. "Voor maximaal profijt worden telers geadviseerd om de lampen na een bepaalde tijd te vervangen. Het vervangen van de lamp is noodzakelijk omdat de lichtopbrengst in de loop van de tijd geleidelijk afneemt", adviseert licht-specialist BLV Nederland.

Gebaseerd op de fysische principes van een HPS lamp gaat de afname in lichtopbrengst gepaard met een toename van de lampspanning. Zodra de maximale lampspanning is bereikt schakelt de PS (Power Supply, ofwel elektronisch voorschakelapparaat) de lamp uit. Dit doet de PS om te voorkomen dat cruciale elektronische componenten beschadigd worden.

Een andere factor die een directe invloed heeft op de lampspanning is de lamptemperatuur: hoe hoger de temperatuur, hoe hoger de spanning. Dit betekent dat een hogere lamptemperatuur de levensduur van de lamp verkort omdat de spanning waarop de PS de lamp uitschakelt eerder bereikt wordt.

Om de temperatuur van de lamp te optimaliseren heeft BLV een open reflector ontworpen. "De zij openingen in de reflector zorgen voor een schoorsteeneffect, wat de lamptemperatuur optimaliseert. Metingen met een geïntegreerde temperatuursensor tonen aan dat de lamptemperatuur in een open reflector 8% lager is in vergelijking met een gesloten reflector. Dit verschil kan de levensduur van de lamp verlengen tot wel boven de 10%."

"Hoewel temperatuurverschillen kunnen variëren wanneer men verschillende lampen en armaturen vergelijkt, tonen de bevindingen aan dat het gebruik van een open reflector bijdraagt aan de verlenging van de levensduur van een HPS lamp. Dit vertaalt zich direct in lagere onderhouds- en vervangingskosten."

Voor meer informatie:
BLV / Nederland
+31 62 1826 131
www.blv-licht.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven