Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
In december moet concept Klimaatakkoord af zijn

Werk maken van de 'hoe'-vraag over CO2-reductie glastuinbouw

Hoe wordt de doelstelling van 49% CO2-reductie in 2030 geregeld? Dat is de centrale vraag voor de tweede ronde van het Klimaatakkoord.

Voor de zomer werden de hoofdlijnen opgesteld. Aan vijf onderhandelingstafels werd in beeld gebracht welke opties er zijn om het doel te halen. Het PBL gaf eind september in een analyse aan dat het doel technisch haalbaar is. Maar ook dat dit afhangt van de manier waarop de technische opties worden uitgevoerd: de 'hoe'-vraag. Het Klimaatberaad (het centrale overleg over het Klimaatakkoord) deed een oproep aan de overheid om duidelijkheid hierover te geven. Het kabinet gaf deze opdracht terug aan de Klimaattafels: maak een plan om de technische opties te instrumenteren en rond het Klimaatakkoord daarmee af. Op 1 december 2018 moet dit klaar zijn.

1 Mton extra CO2-reductie
De vijf onderhandelingstafels en tientallen werkgroepen zijn nu bezig om het Klimaatakkoord verder uit te werken. De glastuinbouw is net als voor de zomervakantie een van de werkgroepen aan de sectortafel Landbouw en Landgebruik. De opgave in het regeerakkoord is 1 Mton extra CO2-reductie te realiseren in de glastuinbouw. Het voorstel van voor de zomer leidt tot 1,8 Mton-reductie. Het PBL en het kabinet beoordeelden dit voorstel positief. De haalbaarheid hangt zeer sterk af van ondersteuning en afspraken van partijen buiten de Landbouwtafel, zoals de CO2-voorziening, warmtenetten, doorontwikkeling geothermie en een groter aanbod en bijbehorende netcapaciteit voor duurzame elektriciteit. Daarom neemt LTO Glaskracht Nederland nu ook deel aan meer dan tien werkgroepen buiten de sectortafel Landbouw en Landgebruik.

Alle inzet is erop gericht in december een concept Klimaatakkoord op te stellen dat volgend jaar doorgerekend, besproken in de politiek en geconsulteerd in achterbanraadplegingen kan worden.

Bron: LTO Glaskracht

Publicatiedatum: