Martijn van Geel

"Van Geel Orchideeën heeft best houdbare Phalaenopsis"

Tholen - Men teelt al 1,5 jaar chemie vrij, gebruikt geen ethyleen blokkers en heeft, zo blijkt uit houdbaarheidsproeven van Royal FloraHolland, de minste knopuitval. Dat meldt een trotse Martijn van Geel van Van Geel Orchideeën uit het Drentse Erica weten.

Berro, de teeltman op het bedrijf

Alle 44 phalaenopsis aanvoerders van FloraHolland committeren zich aan bepaalde standaarden. Een van de eisen is ook dat de Qualily Group naar believen planten uit de aanvoer mag vissen, om deze vervolgens op zaken als bloei, transport en houdbaarheid te laten testen. FloraHolland doet dit random, zowel in tijd als in locatie, waardoor de kwekers hier geen invloed op kunnen uitoefenen. De resultaten worden vervolgens onderling gedeeld.

“Op de meeste vlakken blijken de verschillen vaak helemaal niet zo groot”, vertelt Van Geel, “maar dit is een opvallend positief resultaat. Waar dat aan ligt: ongetwijfeld aan een combinatie van factoren. Een stukje is assortiment, een ander deel zit hem in de teelt – hoe stabiel weet je bijvoorbeeld het klimaat te beheersen qua vocht en temperatuur, een derde is de mate van stabiliteit in de rijpheid op het moment van aanvoer. In combinatie met het gegeven dat wij praktisch geen chemie gebruiken om de planten te beschermen, is dit een erg mooi resultaat.”

Van Geel Orchideeën is de nog jonge kwekerij (opgericht in 2006) van Martijn van Geel en zijn zwager Johan Booster. Op 4 hectare wordt voornamelijk 2 tak mix geteeld. De kweker onderscheidt zich naar eigen zeggen met een mooi assortiment, flexibiliteit en houdbaarheid, dat steevast in combinatie met een mooie prijs op de markt gezet wordt. Daarnaast telen de heren ook nog op 5 hectare de snijchrysant Baltica. Van Geel is zowel de enige chrysanten- als enige phalaenopsis kwekerij van Drenthe.

Van Geel doet mee met alle gangbare certificaten – zo heeft men MPS+, GAP en Product Proof – “maar een certificaat voor ‘minste knopuitval’ of 'beste houdbaarheid' heb je niet”, lacht Martijn. “We zijn vanzelfsprekend blij dat we deze resultaten en vinden het dan ook leuk deze, uiteraard met toestemming van de veiling en geanonimiseerd, te mogen delen.”

Voor meer informatie:
Van Geel Orchideeën
Beekweg 24
7887 TN Erica
M: (031) 06-55344491
T: (031) 0591-303518
F: (031) 0591-304262
E: martijn@vangeel.nl
www.vangeelorchideeen.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.