LTO: "verbod per 1 januari 2024 niet realistisch"

Einde aan asbestdaken in Nederland

Daken met asbest zijn in Nederland na 2024 verboden. De Tweede Kamer stemde dinsdag met brede steun in met een wetsvoorstel van staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat).

Van Veldhoven: “Het is simpel: asbest is een grote bedreiging voor onze gezondheid en we moeten er van af. Het verbod op daken met asbest na 2024 staat nu. Dat betekent helderheid voor iedereen en de hoogste tijd om vandaag nog met saneren te beginnen.”

Verdere versnelling
Momenteel resteert er in Nederland nog zo’n 80 miljoen vierkante meter dak met asbest. In 2016 is bijna 10 miljoen vierkante kilometer gesaneerd, vorig jaar 10,8 miljoen en dit jaar zal uitkomen op zo’n 12 miljoen. Het ministerie en betrokken partijen zien bovendien mogelijkheden voor verdere versnelling. Daken zijn de grootste resterende bron waardoor asbestvezels nog in het milieu komen.

Samenwerking
Het ministerie kan het echter niet alleen en werkt daarom samen met onder meer decentrale overheden, branchepartijen om het saneren van de daken verder te versnellen. Er wordt gezamenlijk gewerkt aan bijvoorbeeld financiële stimulansen en het in kaart brengen van de daken.

75 miljoen voor sanering
Om daken met asbest te saneren, was al eerder een pot van 75 miljoen euro beschikbaar gesteld. Bedrijven en particulieren kunnen hiervan gebruik maken om asbestdaken te vervangen. Per vierkante meter wordt 4,50 euro uitgekeerd met een maximum van 25.000 euro per adres. Op dit moment resteert uit de pot nog ongeveer 5 miljoen euro.

Verbod sinds 1993
Het is in Nederland al sinds 1993 verboden om asbest te gebruiken in de bouw. Dat betekent dat alle nog bestaande daken met asbest in Nederland momenteel minimaal zo’n 25 jaar oud zijn.

Reactie LTO
Voorafgaande aan het debat heeft LTO Nederland de betrokken Kamerleden aangegeven dat een verbod op asbestdaken per 1 januari 2024 niet realistisch is. "Zo is uit een recent uitgevoerde inventarisatie gebleken dat in de agrarische sector nog 80 tot 100 miljoen vierkante meter asbestdaken moet worden gesaneerd. Het huidige saneringstempo ligt op zo’n 7 tot 10 miljoen vierkante meter per jaar en de aanjaagsubsidie van 75 miljoen euro van het rijk is naar verwachting in 2019 uitgeput. Een verbod op asbest per 1 januari 2024 is derhalve niet reëel." 

Om het huidige saneringstempo te kunnen handhaven - en mogelijk versnellen - moet het rijk het wettelijk en financieel kader aanpassen. LTO Nederland zet daarbij in op drie punten:

  • Verlengen van de huidige subsidieregeling tot en met 2021
  • Asbestdaken saneren in een lagere risicoklasse
  • Hijskraan met open werkbak inzetten vanaf 1 januari 2019

Bron: Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, LTO


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven