Jobu verhelpt logisitiek euvel bij Martin Keijzer

Cyperus heelhuids bij de consument krijgen

Tholen - Het behoort misschien niet tot het standaardassortiment van de bloemist om de hoek, maar als je er een beetje naar zoekt vind je het in de meeste tuincentra. Dit niche product, cyperus, wordt dan ook niet heel veel gekweekt, maar Martin Keijzer uit Nieuwveen is ermee vergroeid. “Mijn vader begon er mee, misschien al wel 40 jaar geleden. Het is echt een familie ding geworden.”

Jos Buskermolen, Jobu

In 1992 verhuisde Keijzer van Aalsmeer naar Nieuwveen, alwaar men een nieuwe kas van 6000m2 liet bouwen. Het huidige assortiment bestaat uit Cyperus Glabor (cypergras), Cyperus Alternifolius (ook wel parapluplant genoemd, en volgens Wikipedia een onweerstaanbare lekkernij voor katten), de Cyperus Haspan (ook dwergpapyrus geheten) en de Cyperus Jela en Gracilis. Dit zijn de bekendere soorten uit de ongeveer 700 sub soorten tellende Cyperus familie. Het zijn tropische planten, geschikt voor vochtige bodems (oeverplanten) of, meestal in onze contreien, als kamerplant. De teelt gaat jaarrond door wat betekent dat belichting noodzakelijk is, een energievraag die Martin vanaf januari voor een belangrijk gedeelte hoopt in te vullen met de installatie van 660 zonnepanelen.

De plant, mooi en wijd uiteenvallend als hij is, is kwetsbaar om zo te vervoeren. In samenwerking met tuinbouw toeleverancier Jobu, sinds jaar en dag huisleverancier van clipjes en ringetjes, heeft men hiervoor een mooie oplossing gevonden.

Al jaren wordt de zogenaamde hortensiaring gebruikt om de stengels – feitelijk uit de kluit gewassen grassprieten – bij elkaar te houden. Deze ring biedt uitkomst, maar is in feite een leenproduct afgestemd op andere gewassen. “Het standaard model heeft een stokhouder in het midden, maar daar heeft Martin niets aan”, vertelt Jos Buskermolen van Jobu. “Die stokhouder werd er dan ook steevast uitgeknipt. We gingen op zoek naar een praktischer oplossing, wat geresulteerd heeft in een nieuw soort hortensiaring. Deze verschilt in twee opzichten van het oude model: de stokhouders bevinden zich aan de buitenzijde van de ring en het slotje is veel handiger en bedrijfszekerder uitgevoerd."

Martin levert grotendeels direct en probeert zo min mogelijk via de klok te doen. De planten vinden hun weg naar de consument via groothandelaren als Waterdrinker en Plantimex, en tuincentra als Intratuin. “Deze klanten waarderen uiteraard het feit dat de plant op transport minder schade oploopt”, besluit Martin, “en bovendien wordt de plant er ook gewoon mooier door gepresenteerd”.

 
Voor meer informatie:
JOBU Plastic BV
Kudelstaartseweg 145
1433 GC Kudelstaart
T.: +31 -297-344845
F: +31 -297-327816
E: info@jobu.nl
www.jobu.nl
 
 
Martin Keijzer
Molenkade 16
2441 CM Nieuwveen
T: 0172538531
E: mkeijzer-kwekerij@hetnet.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven