Rosa Eskelund, Roses Forever:

Markt voor geurende tuinroos groeit flink

"Als de tuinrozen grootbloemig, geurend en gezond zijn, zijn ze makkelijker te verkopen." Dat zegt Rosa Eskelund van de Deense rozenveredelaar Roses Forever. Het bedrijf ziet de markt voor geurende tuinrozen, die het bedrijf sinds 2013 in het assortiment heeft, groeien. Ze voegde er in de loop der jaren meer en meer planten aan toe, wat resulteerde in de creatie van de serie Plant'n'Relax. Deze zijn geschikt voor buitenpotten, maar kunnen ook met kale wortel geleverd worden om meteen in de tuin te planten.

 
Een van de plantages met tuinrozen in Denemarken met Plant’n’relax en Sweet Home roses

Product met potentie
De meeste van de rozen groeien in Denemarken. "Hier hebben we vier telers die ze zowel in de pot -voor in winkels- als met kale wortels -voor tuincentra die ze zelf oppotten- verkopen. In Nederland hebben we twee telers en we zoeken er een bij. Het is een product met potentie, want geurende tuinrozen zijn niet alleen populair in veel Europese landen, maar ook in China en Japan."

Hageland, de grootste tuincentrumketen in Noorwegen, is een klant die de rozen zonder aarde vraagt. Rosa: "Vanwege de importeisen planten ze de rozen zelf op. Op een grote rozenconferentie, die dit jaar in Denemarken gehouden werd, waren rozenliefhebbers uit Noorwegen goed vertegenwoordigd. Sindsdien komt er steeds meer vraag uit Scandinavië naar onze 'Plant'n'Relax rozen. Men was erg enthousiast en wilde de rozen vaak meteen kopen. De kweekperiode is echter 1,5 jaar, dus daar is wat meer tijd voor nodig."

 
Inger Forever Plant’n’relax Floribunda rose. "Is erg geschikt als haag, maar ook solitair. Ze geeft veel geurende bloemen.”

Compacte groei
Volgens Rosa is de compactheid van de plant een voordeel van de Plant’n’Relax. "De tuinrozen groeien vrij compact, wat ze geschikt maakt voor potten. Ze zijn ook gemakkelijk in karren te laden voor transport." Een ander voordeel is dat de rozen in het eerst jaar meteen bloeien. "Dit maakt het gemakkelijk om ze in de verkooppot tot bloei te laten komen." Daarnaast groeien en bloemen sommigen niet op een aparte onderstam, wat de kweekkosten vermindert. "Hier in Scandinavië groeien ze allemaal op een Multiflora onderstam. Dat is nodig vanwege de langere, koudere omstandigheden."

 
Links: ‘Our Last Summer’ tm Plant’n’relax won de gouden medaille in Plantarium in Nederland toe ze voor het eerst getoond werd. Rechts: Royal Diva Plant’n’relax  "grote bloemen en heerlijke geur".

Nieuwe rassen
De eerste geurende tuinroos die Roses Forever introduceerde was de Climberg rose 'Our last summer’ in 2013. Ze werd in Scandinavië een bestseller en is nog steeds populair. "Dit ras wordt 2,5-3 meter hoog en heeft stevige, sterke en geurende bloemen." De Plant’n’Relax serie bestaat nu uit drie geurende rassen en de veredeling is nog niet gestopt. "In 2019 zullen we nieuw ras introduceren."

 
Van links naar rechts: Sweet Family, Sweet Summer en Sweet Perfume.

Sweet Home Roses
Naast de Plant’n’Relax lijn heeft Rosa nog een tuinrozenlijn, die Sweet Home Roses heet. Deze lijn bestaat uit 12 rassen met grote gevulde bloemen waarvan drie geurende rassen Sweet Perfume (roze), Sweet Summer (geel) en Sweet Baby (crème) zijn. "Ze zijn geschikt om vroeg  op te kweken in de kas om later in de tuin of in potten op het terras geplant te worden. "Ze bloeien voor alle andere rozen."

 
Sweet Perfume Sweet Home Roses. “Perfect om in het voorjaar in de kas op te kweken. Ze bloeit al na 6 weken." 

Beurzen
Roses Forever is te vinden op de IFTF in stand B2.42. Tevens zal het bedrijf te vinden zijn op de IPM, in januari in Essen, in stand nr 6H34. Op de IPM zal het tuinrozenassortiment, de Sweet Home Roses en Plant’n’relax serie gepresenteerd worden.

 

Voor meer informatie
Roses Forever
Rosa Eskelund
T: +45 51 57 19 90
Email: re@rosa.dk
www.roses-forever.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven