Vereijken Logistics

Tomatenteler veroordeeld tot 75.000 euro boete voor dodelijk liftincident

Tholen - Een storing aan de inpakrobot, aan het automatisch transport of aan de denenstapelaar. Even eraan sleutelen, een kleine omlegging en hij doet het weer. Toch kan het vreselijk fout lopen. Dat blijkt uit het ongeval dat drie jaar geleden gebeurde bij Vereijken Logistics. Daar kwam een medewerker om het leven in de palletlift. Aan de beveiliging van de installatie was vanwege storingen gesleuteld. Het bedrijf is door de rechtbank veroordeeld voor dood door schuld, overtreding van de Arbowet en het Arbobesluit. Vereijken Logistics krijgt een boete van 75.000 euro.

Uit onderzoek bleek dat de automatische uitschakeling van de lift onklaar was gemaakt, omdat de lift voortdurend storingen gaf. Ook werkten de veiligheidssensoren niet: twee blauwe draden maakten dat de noodstop circuits niet werden geactiveerd.

De ondernemers waren hiervan vóór het ongeval niet op de hoogte, verklaarden ze. “De liftleverancier installeert, onderhoudt en verhelpt eventuele storingen. Niemand van onze mensen sleutelt aan de lift, dat is veel te technisch.” Maar dat maakt niet uit, vindt de rechter “Dat ze het niet wisten, maakt niet dat ze geen verwijt kan worden gemaakt.”

De rechter vindt dat de verantwoordelijkheid voor de beveiliging van de lift nu bij de medewerkers kwam te liggen. De telers kunnen niet bewijzen dat het slachtoffer voldoende was geïnstrueerd. Daarom zijn ze veroordeeld tot schuld aan het dodelijk ongeval en een overtreding van de Arbowet.

Eis
Tegen de kwekerij was 125.000 euro boete geëist. De officier van justitie vond dat het niet de vraag was of het fout zou gaan, alleen wanneer het fout zou gaan. Daar is de rechtbank het niet mee eens. Volgens de rechtbank is niet bewezen dat verdachte zéér onvoorzichtig, onachtzaam en onzorgvuldig is geweest. De rechter hoopt wel dat van boete, waarvoor een hogere boetecategorie werd gebruikt, een afschrikwekkende werking uitgaat.

Bij Vereijken Logistics hebben ze direct na het ongeluk onderzoek gedaan en een veiligheidsexpert de verpakkingshal laten controleren. Daaruit bleek dat het goed geregeld was. Dat het toch zo mis kon gaan, heeft er bij het bedrijf en de werknemers flink ingehakt. Vooral omdat ze veiligheid juist hoog in het vaandel hebben staan. “We vinden het verschrikkelijk wat er gebeurd is”, liet het bedrijf eerder al weten. In een korte telefonische reactie had Hans Vereijken dan ook niets toe te voegen nadat hij kort op de hoogte was gebracht van de uitspraak. “Er zijn hier geen winnaars, het is al triest genoeg dat het gebeurd is.”

Lees hier de hele uitspraak.

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven