HortiFlor Zimbabwe in foto's

"We zijn enthousiast en voelen ons als herboren, maar nu moeten we onze dromen waarmaken", zegt Mr. Tapiwa J. Mugabe van Total Farm Solutions. Deze one-stop-shop in Zimbabwe was één van de exposanten op de HortiFlor en zeer tevreden over zowel de show als de timing ervan. "Hortiflor 2018 kwam op het juiste moment omdat de Zimbabwanen bezig zijn de tuinbouwsector nieuw leven in te blazen."

De HortiFlor Zimbabwe vond plaats tussen 9 tot 11 oktober in het Harare International Conference Centre, waar meer dan 50 Zimbabwaanse en internationale bedrijven hun producten en diensten presenteerden. Het is een nieuwe internationale vakbeurs voor de verse bloemen-, groenten- en fruitsector.

Benieuwd naar de show? Klik hier voor de serie foto's, vorige week op de beurs gemaakt door Jasper van Dijk van HPP Exhibitions, de organisatie achter de show.

Volgens Mugabe was show voor zowel exposanten als voor bezoekers erg interessant. "Het aantal rozenvariëteiten in de wereld en het enorme assortiment zomerbloemen dat commercieel wordt verhandeld, biedt Zimbabwe, dat voor de teelt van de meeste soorten erg geschikt is, veel kansen."

Potentieel
"HortiFlor heeft het potentieel van dit land voor de tuinbouwsector laten zien. Het feit dat een groot aantal internationale bedrijven hun producten naar Zimbabwe hebben gevlogen, is een teken dat onze markt op aandacht kan rekenen", aldus Mugabe. "We zijn een 'slapende reus' en we hebben iedereen nodig om zijn steentje bij te dragen aan de heropleving van de tuinbouwsector zodat we de beroemde status van 'graanschuur van Zuidelijk Afrika' kunnen terugverdienen."

 

En meer bedrijven zijn optimistisch over de toekomst van Zimbabwe. In het video fragment hierboven van ZBC News bijvoorbeeld, interviewt gastheer Rodrick Mashingaidze organizator Dick van Raamsdonk van HPP Exhibitions, en een aantal standhouders, waaronder Luxaflor Roses en Meilland. Allen zien ze dat het land alles in zich heeft om weer in de top 3 van best exporterende Afrikaanse landen te komen en ze zien de potentie terug in de bezoekers. 

Aart van Nugteren van Luxaflor Roses teelt rozen op 9,5 hectare in Concession, Zimbabwe. "Iedereen die belangrijk is, is hier op de HortiFlor." 

NB
Zimbabwe kent een groot verleden als bloemenexporteur; rond de eeuwwisseling was het zelfs de grootste bloemenproduct van Afrika. Echter, door het schrikbewind van Mugabe, waarin de blanke boeren het zwaar moesten ontgelden, is deze sector praktisch tot de grond toe afgebroken. Nu zouden omstandigheden weer wat zijn bijgetrokken, maar men is niet onverdeeld enthousiast. Ondernemers ruiken allicht kansen, maar van de andere kant wordt er gewaarschuwd voor een fuik. Zimbabwe zou met mooie praatjes investeringsgelden proberen binnen te harken. Ook klinkt er een roep om compensatie, die tot op heden 0 gehoor heeft geresulteerd.

Voor meer informatie:
HPP Exhibitions
www.hortiflorzimbabwe.com  

Total Farm Solutions 
http://www.tfs.co.zw/  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven