België partnerland IPM

In zijn lange traditie als trouwe standhouder op IPM krijgt België in 2019 opnieuw de eer om gastland te zijn. Niet enkel de gemeenschappelijke kleuren op de vlag verenigen Duitsland en België, beide Europese buren kunnen ook terugblikken op een lange sierteelttraditie. Onder het motto ‘Rooted in Craftsmanship together’ wordt het vakmanschap onderstreept, die beide partnerlanden met elkaar verbindt. Naast de openingsceremonie en de exposantenavond zullen de Belgen met talrijke zwart-geel-rode acties bijzondere accenten leggen in Essen.

Al vanaf de eerste editie van IPM in 1982 heeft België vlot de weg naar Essen gevonden, waarbij België zelfs de allereerste buitenlandse standhouder was. Sindsdien is de beurs stevig gegroeid en ook het aantal Belgische deelnemers nam gestaag toe. Voor de Belgen was het belang van dit internationale ontmoetingsplatform immers snel duidelijk.

Exportkampioen
Het partnerschap wordt gedragen door VLAM en het AVBS (Algemeen Verbond van de Belgische Sierteelt). Tijdens IPM Essen 2019 pakt de Belgische sector uit met een ruime stand in hal 2. De azalea speelt daarbij een prominente rol. Voor deze sierteeltspecialiteit is België trouwens koploper: 80% van de Europese azalea-productie komt uit Vlaanderen. Jaarlijks worden er 30 miljoen stuks van geëxporteerd. De Gentse azalea was trouwens het allereerste Europese sierteeltproduct dat het Europese BGA-label (Beschermde Geografische Aanduiding) toegekend kreeg.

Ook de Belgische boomkwekerijsector is erg actief op exportvlak. De Belgische boomkwekerijen zijn vertegenwoordigd in de nieuwe hallen 6 en 8. Een demo toont er enkele Buxus-soorten die resistent zijn tegen de schimmel Cylindrocladium. Bovendien deelt het Proefcentrum PCS er nieuwe bevindingen over de bestrijding van de buxusrups.

Forum, recepties en acties op de Belgische stand
Het internationale sierteeltforum zet traditioneel het partnerland in de kijker. België zet in 2019 het thema ‘Duurzaamheid in de sierteelt van de toekomst’ centraal. In het panel zetelen alvast enkele experts van de ‘Technopool Sierteelt’. Dit platform werd vanuit de onderzoeksinstituten PCS en ILVO samen met de Universiteit en de Hogeschool van Gent opgericht.

bron: VLAM

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven