Marc Calon over Unilever en de dividentbelasting

"Als teler kun je niet zomaar even je bedrijf oppakken en naar het buitenland vertrekken"

'Hoofdkantoor Unilever niet naar Rotterdam’ kopten vorige week de kranten.

Lang was het de bedoeling dat het enige hoofdkantoor van Unilever in Rotterdam gevestigd zou worden. Een langdurige lobby was daaraan voorafgegaan. Onderdeel daarvan was het afschaffen van de dividendbelasting.

Een maatregel die in geen enkel verkiezingsprogramma stond, maar wel opeens in het regeerakkoord. Een maatregel ook die de schatkist minimaal 1,6 miljard, mogelijk 2 miljard euro per jaar zou gaan kosten. Alles voor een goed vestigingsklimaat, zou je zeggen. Grote bedrijven brengen tenslotte veel belasting en werkgelegenheid op. En ze kunnen zomaar naar het buitenland vertrekken als het ze hier niet aanstaat.

Kleine middenstanders en boeren en tuinders kunnen dat niet. Vandaar dat zij iets minder in de watten worden gelegd. Lang kon LTO de werkgevers-lobby steunen. Maar toen bleek dat de kosten voor de schatkist tot boven de 2 miljard euro konden oplopen, zijn MKB-Nederland en LTO afgehaakt. We vonden het onverantwoord dat dit ten laste zou kunnen gaan van een lagere vennootschapsbelasting voor mkb’ers en boeren en tuinders.

We hebben vanaf dat moment samen stevig gelobbyd om ervoor te zorgen dat de dividendbelasting niet zou worden afgeschaft en dat het bedrijfsleven en dan ook het totale bedrijfsleven, inclusief boeren en tuinders en middenstanders, gecompenseerd zou worden door lastenverlichtingen. Want het feit dat je als boer of tuinder niet zo makkelijk je bedrijf oppakt en naar het buitenland vertrekt, mag niet leiden tot een mindere behandeling. Het eerste deel van onze lobby is dus geslaagd, met dank aan Unilever. Nu deel twee nog.

Bron: LTO Nederland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven