Kees Gram en John Damen, Royal van Zanten:

"Ecuadoraanse kweker verbreedt zijn horizon"

Tholen - Ecuador kennen we als een rozenland bij uitstek. Toch verbreden de Ecuadoraanse bedrijven hun blik en alstroemeria’s en statice zijn goede potentiële nieuwkomers in het assortiment, zo vertellen Kees Gram en John Damen van Royal Van Zanten Breeding. Tijdens de Expo Flor Ecuador beurs in Quito, Ecuador, afgelopen september kregen zij veel vragen over deze producten.

Risico’s spreiden
“Rusland behoort nog steeds tot een van de belangrijke markten voor Ecuadoraanse kwekers, maar de schommelende roebel zorgt ervoor dat ze hun afzetmarkt gaan verbreden. Zij laten sinds de laatste jaren steeds meer van zich horen in Noord-Amerika”, zegt Kees, Area Export Manager Midden en Zuid-Amerika. “Als je dan meerdere producten kunt bieden dan alleen de rozen, is dat een voordeel. One-stop-shopping is aantrekkelijk voor afnemers. Zover als Colombia is Ecuador nog niet, maar de kwekers zijn wel op zoek naar diversificatie om risico’s te spreiden.”

Een plaatje tijdens de Expo Flor Ecuador 2018: V.l.n.r.: Rosalia Paladine en James Andrada van Valleflor, Juana Moscoco van Rodel Flowers, en Kees Gram en John Damen van Royal van Zanten Breeding. Rodel Flowers is de agent van Royal van Zanten in Ecuador.

Klimaat
In Colombia, waar Royal van Zanten Breeding een gevestigde naam is, zijn er meerdere kwekers die een breder assortiment hebben. “Daar zijn het klimaat en de omstandigheden wel iets anders. De hooggelegen kwekerijen in Ecuador zijn niet voor iedere teelt ideaal", gaat Kees verder. "We zien echter dat veel bedrijven over kwekerijen op meerdere locaties beschikken, waardoor ze meer mogelijkheden hebben." John, die de functie van Manager internationale verkoop snijbloemen heeft, vult aan: "Qua klimaat is alles wel in huis om een goede alstroemeria te kunnen telen. Daarnaast wordt er ook wel chrysant geteeld, zij het op kleine schaal omdat die teelt een goed microklimaat vereist.”

Proeven
Voordat Royal van Zanten Breeding de jonge plantjes van alstroemeria’s en statice levert bij hun klanten in Ecuador, worden er eerst proeven gedaan. “Dit doen we om te zien of de productie goed gaat op die hoogte. Erg ingrijpend zijn de proeven overigens niet. Op basis van de ervaringen die we hebben, hebben we de keuze voor het assortiment vaak al redelijk in beeld", zegt John. "Als bedrijven serieus denken aan alstroemeria zal men rekening moeten houden dat ze in de toekomst minimaal rond de 5 hectare zullen moeten aanplanten om in staat te zijn de markt goed te kunnen bedienen. Qua kas hoeft er niet veel aangepast te worden. Misschien het watergeefsysteem, waarvoor in plaats van twee drie rijen worden aangelegd.”

Aanvulling op boeketten
Tijdens Expo Flor Ecuador in Quito viel op dat er steeds meer boeketten worden aangeboden. Daarvoor worden diverse bloemen bij derden ingekocht, bijvoorbeeld gips. “Statice, gekweekt in Ecuador zelf zou een prima aanvulling zijn op een boeket, net als limonium", besluit Kees.

Voor meer informatie: 
Royal van Zanten Breeding
Lavendelweg 15
1435 EW Rijsenhout
T : +31 (0)297 387000
M: +31 (0)6 835 26 251
www.royalvanzanten.com


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.