Jos Veugen, Veugen High Care:

“Ontsmet zo laat mogelijk de kas”

Tholen - Als onderdeel van de teeltwisseling wordt de kas ontsmet. Daarna kan het plantgoed erin. De kas is al leeg geruimd en schoon gemaakt als het loonbedrijf langs komt om de kas te ontsmetten. Jos Veugen van Veugen High Care ziet regelmatig dat de kas nog niet helemaal brandschoon is. Soms ligt er nog plantmateriaal. Jos: ”Het allerbelangrijkste is het schoonmaken van de kas. Wij ontsmetten. Dan praat je over de laatste paar procenten. Met het ontsmetten dood je alles af wat er op ligt. Ziekteverwekkers zitten vaak in dat onzichtbare vuil wat wij afdoden. Als er nog plantresten liggen, worden die later weer versleept. Door dat verslepen breekt en kneust het. De plantsappen, en daarmee virussen, komen dan weer vrij. En dan ben je weer terug bij af.”

Het ontsmetten is dus het laatste stapje in het proces. Soms wordt er te vroeg ontsmet. Jos: ”Het gaat om het ideale moment. Plan ons niet te vroeg. Dus zo laat mogelijk. Timing is heel belangrijk. Het zou jammer zijn als dat mis gaat. En zonde van het geld.”

Het ontsmetseizoen is inmiddels langzaam op gang gekomen. Het hoogtepunt ligt in november en december.

Groene aanslag op schermdoek
Eén van de resultaten van het ontsmetten kan zijn dat het schermdoek weer wit wordt. Met de nadruk op ‘kan’. Jos kan niet garanderen dat algengroei op het schermdoek wordt afgedood. De reden van de behandeling moet niet het schoonmaken van het schermdoek zijn, maar het desinfecteren van de kas. Jos: ”Dat hebben we niet in de hand. Als dat zo is, is dat mooi, maar wij kunnen dat zeker niet garanderen. Dat kan maar duidelijk zijn. Ik wil geen ontevreden klanten, die iets verwachten wat wij niet in de hand hebben. Het resultaat van ontsmetten kunnen we garanderen, maar het wit worden van het schermdoek is van zo veel meer factoren afhankelijk. Die factoren kunnen wij niet sturen.” Dit heeft overigens wel de aandacht van Jos. Veugen High Care zoekt actief naar oplossing voor algengroei op de schermdoeken.

Voor meer informatie:
Veugen High Care
Pannenweg 329
6031 RK Nederweert 
+31 (0) 495 46 01 88
www.veugenhighcare.nl 
info@veugenhighcare.nl 

Jos Veugen
0655-156 959


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven