ECA-water beschikbaar voor lelieseizoen

Op verzoek van de KAVB heeft het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit een vrijstelling verleend voor de toepassing van ECA-water voor de desinfectie van proceswater in spoel- en kookbaden van bloembollen. Het gaat om de toepassing van “actief chloor in situ gegenereerd uit natriumchloride door elektrolyse” van de OxAgri van Lonza BlueSense (voorheen: Bright Spark). De vrijstelling is geldig van 17 oktober 2018 tot en met 13 februari 2019 en sluit aan op de vorige vrijstelling. ECA-water is een belangrijke hulpmiddel bij het koken en spoelen van lelies, omdat het de verspreiding van bacteriën, schimmels en virussen tegengaat.

Lonza BlueSense

Het gebruik van ECA-water is een innovatieve en effectieve methode om bloembollen te beschermen tegen de overdracht van ziekten. In het verleden werd in de sector Formaline gebruikt tijdens het koken van bollen, maar dat middel is inmiddels verboden en werkt ook niet tegen virussen. Juist het tegengaan van virussen is in de lelieteelt belangrijk voor de kwaliteit van de bollen en voor de exportmogelijkheden. De inzet van ECA-water biedt telers een veilige, duurzame en effectieve methode om lelies tijdens de verwerking optimaal te beschermen. Fabrikant Lonza BlueSense heeft inmiddels apparaten in verschillende prijsklassen beschikbaar om alle bedrijven in de sector een passende oplossing te kunnen bieden.

ECA-water is nog niet toegelaten als gewasbeschermingsmiddel. Dat is een onwenselijke situatie voor ondernemers in de sector maar ook voor de overheid. De KAVB heeft daarom het initiatief genomen tot een werkgroep met het ministerie van LNV, het ministerie van I&W, het Ctgb, de NVWA, het RIVM en Agrodis. Een belangrijk resultaat is dat de overheid het gebruik van ECA-water nu toestaat, waarmee ondernemers een middel in handen krijgen om proceswater te desinfecteren. Minister Schouten van LNV heeft aangegeven dat zij de inzet van ECA-water ziet als een voorbeeld van innovatie in de agrarische sector. Het ministerie van LNV zal de inzet van ECA-water ook komende jaren blijven steunen.

In het onderzoek van het Topsectorproject Het Nieuwe Verwerken is aangetoond dat ECA-water onder meer de bacterieziekte woeker en het virus PlAMV effectief bestrijdt. Daarmee kan de lelieteelt een goede hygiëne garanderen tijdens het koken en spoelen, waarmee de kwaliteit van de bollen wordt gewaarborgd. Het Nieuwe Verwerken wordt uitgevoerd in opdracht van het ministerie van LNV onder de vlag van de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen. Partners binnen Het Nieuwe Verwerken zijn KAVB, Anthos, Wageningen University & Research, Machinefabriek Akerboom, Bright Spark / Lonza Blue Sense, GMN en Greenport Duin- en Bollenstreek. Het Duurzaamheidsfonds van Rabobank Bollenstreek levert een financiële bijdrage aan het project.

bron: KAVB


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven