interview Ruud Brinkkemper

"Grote reikwijdte Gold Medal proeven biedt inzicht in marktpotentieel"

Hoe selecteert Fleuroselect noviteiten en waarom zou een veredelaar nieuwe genetica überhaupt door Fleuroselect laten testen? En wat zijn eigenlijk de grootste uitdagingen waar veredelingsbedrijven zich voor gesteld zien? We vroegen het Ruud Brinkkemper, manager bij Pan American Seed en voorzitter van het Entries & Evaluations comité van Fleuroselect.

1. Wie ben je en wat doe je?
Ik ben Ruud Brinkkemper, werkzaam bij Pan American Seed als General Manager locatie Venhuizen en Regional Breeding Director Europe. Daarnaast ben ik Voorzitter van de ‘Entries & Evaluations Committee’ van Fleuroselect. Samen met een aantal collega’s beoordeel ik de allernieuwste pot- en perkplanten die door de leden worden ingezonden voor de Gold Medal / Approved Novelty proeven. Een bevoorrechte positie want ik zie nieuwe veredeling vaak nog voor de plant officieel een naam heeft. 

2. Nieuwe veredeling wordt toenemend getest bij kwekers. Waarom moet je als veredelaar nog deelnemen aan de Fleuroselect proeven?
In de Gold Medal/Approved Novelty proeven worden nieuwe rassen tegelijkertijd op 15 locaties in Europa door professionele juryleden getest op zowel tuinder- als consumentenprestatie. Als veredelaar krijg je hierdoor een uniek inzicht in het marktpotentieel van je noviteit. De reikwijdte van deze trials gaat veel verder dan een doorsnee kwekersproef.

3. Wat is het grootste voordeel van deze proeven? En nadeel?
Nieuwe planten, die in de Fleuroselect proeven goed scoren, kunnen een zogenaamde Novelty Protection krijgen. Dit is een rasbescherming gerespecteerd door de veredelaars die lid zijn van Fleuroselect. Enkel noviteiten met de beste tuinder- en consumentenprestatie worden met een Gold Medal beloond. Door de promotiecampagne hieraan verbonden krijgt een nieuwe cultivars op die manier veel exposure en aanzien. Het nadeel van deze proeven? Er wordt minder gescoord op de retailwaarde. Om dat op te vangen heeft de organisatie FleuroStar in het leven geroepen.

4. Hoe kunnen kwekers/retailers gebruik maken van deze proeven?
Kwekers en retailers kunnen erop vertrouwen dat de Gold Medal winnaars absoluut vernieuwend zijn op tuinders- en/of consumentenprestatie zijn én bovendien de beste variëteit momenteel beschikbaar op de markt. Elke plant werd een volledig seizoen gevolgd op 15 locaties. Deze resultaten worden geëvalueerd en vergeleken door een tiental experten in bovenvermeld comité. Elke winnaar heeft dus het fiat van 25 specialisten uit de branche. Dat betekent al wat.

5. Wat is momenteel de grootste uitdaging voor pot- en perkplantenveredelaars?
De grootste uitdaging voor pot- en perkplantenveredelaars is om voor een vlakke en veranderende markt de juiste nieuwe producten te blijven ontwikkelen. Bovendien is de concurrentie groot en worden noviteiten vaak erg snel nagemaakt. Hierdoor kan het lastig zijn om de hoge investeringen die gepaard gaan met nieuwe veredeling terug te verdienen.


Voor meer informatie
Fleuroselect
info@fleuroselect.com
www.fleuroselect.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven