11 oktber, Hillegom

Flower Science Café: Meten is weten: digitale innovaties en technologische ontwikkelingen

De wereld digitaliseert en de consument zit aan de knoppen. Thuis op de IPad of smartphone worden beslissingen gemaakt over het wel of niet aankopen van producten. #Eerlijk, #biologisch, #keurmerk, #streekproduct en andere zoektermen spelen daarbij een steeds belangrijkere rol. Maar weet u precies hoe het staat met uw product? Welke informatie houdt u eigenlijk bij? En wat gebeurt er als het product uw erf of bedrijf verlaat? Hoe krijgt de eindgebruiker het uiteindelijk aangeboden?

Steeds meer gegevens om bij te houden en informatie om te analyseren. U stemt uw bedrijfsvoering af op de eisen van de tijd. Openheid en transparantie is relevanter dan ooit tevoren. Er is al veel informatie voor handen, maar de technologische ontwikkelingen gaan hard. Nieuwe gegevens kunnen worden gemeten, automatisch opgeslagen en verwerkt. Is deze digitalisering wel bij te benen? Welke aanpassingen moet u dan doorvoeren in uw bedrijf? Weet u hoe u de gegevens kunt analyseren en gebruiken? En is dit een kans om jongeren met andere opleidingen te interesseren voor de agrarische sector?

Tijdens het Flower Science Café van 11 oktober a.s. gaan verschillende sprekers in op digitale en technologische ontwikkelingen die interessant kunnen zijn voor de (bloem)bollensector. Zij gaan in op het benutten van kennis van buiten de sector en binnen de sector. De digitaliseringsopgave kan niet binnen een organisatie worden opgelost. Een intensieve samenwerking tussen verschillende partijen (ondernemers, overheid, onderzoek en onderwijs) maakt het mogelijk om de maatschappelijk gewenste transparantie tot stand te brengen.

Programma:Tracking & Tracing in de transportsector – Van der Slot Transport (100 jaar ervaring)

In de handel is het al heel gebruikelijk een product te volgen vanaf het moment dat het wordt bewaard. Nu kwaliteitskenmerken een steeds grotere rol spelen, is het ook relevant een product tot op het land te volgen. Door te meten, weet een kweker op zijn beurt dat er ook na de levering zorgvuldig met zijn product wordt omgegaan.

Sensoren voor metingen in het open veld – Beacon Fields (start-up)

In de glastuinbouw is meten van de groeicondities van een product al langer een vanzelfsprekend gegeven. Het open veld is echter een niet controleerbare omgeving, maar toch is het nu ook mogelijk om hier te meten. Robert Kraayvanger van Beacon Fields, producent van landbouwsensoren, legt uit hoe u in het veld en daarbuiten de condities rondom de bollen kunt meten. Afgelopen jaar is dit toegepast bij WAM Pennings en daar zijn interessante gegevens uit op te halen.

RFID-technologie in de koelhuizen – Beam Tracking (start-up)

Vanuit een afstudeeronderzoek in de luchtvaarttechnologie zijn Sam van Gammeren en Dylan van der Schoor een eigen bedrijf gestart. Deze start-up Beam Tracking heeft software ontwikkeld die eenvoudig is en op basis van RFID-technologie werkt. Het laat u bijvoorbeeld gemakkelijk zoeken op partijnummers of certificaatnummers en geeft op een plattegrond weer waar u pallets en overige voorraad kunt vinden. Daarnaast toont het relevante productinformatie, zoals cultivar, locatietemperatuur, partijgrootte en fusttype. Gastbedrijf van het café, Via Roma, gaat een pilot draaien met deze ontwikkeling.

Data analyseren op een platform – 30MHz (cloud-computing experts)

De hoeveelheid verschillende data die wordt verzameld is overweldigend. Natasha Heiner en Niels Lauwers van 30MHz vertellen hier meer over. Dit bedrijf ontwikkelde ZENSIE: een data-platform voor land- en tuinbouw waarin informatie uit verschillende databronnen en van verschillende leveranciers samenkomt. De agrarische ondernemer hoeft niet na te denken over hoe hij de gegevens van bijvoorbeeld Sercom, Bluesense en 30MHz-sensoren combineert. ZENSIE biedt namelijk toegankelijke, makkelijk in te stellen en leesbare analyse-mogelijkheden.

Zoals u weet, bent u van harte uitgenodigd om met het panel in discussie te gaan. Annika Versloot, beleidsmedewerker bij de KAVB, is intensief met dit onderwerp bezig. Flower Science heeft haar daarom gevraagd het gesprek met de panelleden en de zaal te begeleiden.

Erik Willemse van Via Roma is gastheer op deze middag. Hij zal een toelichting geven op zijn bedrijf en de aanwezigen kunnen een korte rondleiding langs de bewaarcellen krijgen. Een tipje van de sluier wordt opgelicht hoe Via Roma de optimale bewaarcondities garandeert.
Locatie: Via Roma, Hyacinthenlaan 16, 2182 DE Hillegom


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven