Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
NNO Coatings, Europees agent van een glasversterker op nanobasis:

“Nanovloeistof dringt glas binnen en repareert imperfecties”

Het beste van twee werelden, zo beschrijft Toon Sanders van NNO Coatings een nieuwe ontwikkeling op glasgebied. Als Europees agent van een gepatenteerde glasversterker op nanobasis van het Amerikaanse bedrijf C-Bond Systems heeft Toon er stormachtige weken opzitten. Er is volop interesse in de innovatie die in de automotive-industrie al in gebruik is en waar nu volop mee getest wordt voor de glastuinbouwtoepassingen.

De nanovloeistof is een uitvinding van de Nanotechnology Dept. van de Rice University in het Amerikaanse Houston. “De vloeistof dringt in het glas en repareert de imperfecties die inherent zijn aan floatglas. Omdat de vloeistof één wordt met het glas kan het niet beschadigen of slijten en is een eenmalige behandeling voldoende. Door glas aan de buitenkant te versterken met de nanovloeistof, wordt het glas beter bestand tegen weersinvloeden die ruitschade kunnen veroorzaken”, legt Toon uit.

Lichttransmissie
Maar waarom het beste van twee werelden? “Het floatglas kan op maat worden gesneden en daarna behandeld worden met glasversterker of eerst behandeld worden en daarna op maat gesneden. Hierdoor kan een snelle levering plaatsvinden na ruitschade. Het behandelde glas heeft het voordeel dat het breekpatroon meer lijkt op dat van floatglas, waardoor bij schade niet meteen grote gaten in het kasdek ontstaan zoals bij gehard glas wel het geval is.”

Nu is elk procentje licht in de glastuinbouw erg belangrijk en dus hoor je telers al snel denken: wat doet die glasversterker met de lichttransmissie? Toon: “De glasversterker maakt het glas iets gladder. Dat kan een positieve invloed hebben op de lichttransmissie. Hemisferische lichtmetingen worden nog uitgevoerd om hier meer duidelijkheid over te krijgen.”

Aanbrengen op nieuw en bestaand glas
En de prijs dan? “Die zal naar verwachting bij behandeld glas iets hoger liggen dan de prijzen van standaard floatglas. Toch zal behandeld glas wel weer goedkoper zijn dan gehard glas.”
Naast testen om de lichttransmissie te meten, wordt er ook onderzocht hoe de glasversterker op het kasdek kan worden aangebracht. “Op dit moment worden de mogelijkheden onderzocht om de nanovloeistof op bestaande kassen aan te brengen door middel van een kasdekreiniger.” Ondertussen volgen er nog gesprekken met glasleveranciers om behandeld glas te leveren.

Voor meer informatie:
NNO Coatings
www.nnocoatings.com 
info@nnocoatings.com 

Publicatiedatum: