Sjaak van der Tak, LTO Glaskracht:

"Glastuinbouw timmert aan de weg als het gaat om waterkwaliteit"

2018 lijkt een jaar van extremen te zijn stelde Sjaak van der Tak, voorzitter LTO Glaskracht Nederland tijdens het WaterEvent dat op donderdagmiddag 4 oktober werd gehouden. “Na de vele regen in het voorjaar was het bijna ondenkbaar dat tweeënhalve maand later extra leidingwater ingezet moest worden – en soms zelfs oppervlaktewater aangevoerd – om voldoende water te hebben.”

De glastuinbouwsector timmert flink aan de weg als het gaat om waterkwaliteit. Dat bleek opnieuw tijdens het WaterEvent dat op 4 oktober werd georganiseerd door LTO Glaskracht Nederland en Wageningen University & Research, Business Unit Glastuinbouw. Het evenement stond in het teken van watermanagement; de vervolgstap van de zuiveringsplicht.

Ongeveer 95% bedrijven rapporteert
Om tot nul-lozing te komen werkt LTO Glaskracht samen met de overheid. Voor de collectieve zuivering bij de AWZI Nieuwe Waterweg is LTO Glaskracht in gesprek met Evides Industriewater over het terugleveren van gietwater. Ook vindt overleg plaats met het hoogheemraadschap van Delfland en het ministerie van I&W over het verwijderen van meststoffen.

“Je zaken op orde hebben betekent ook transparantie en dan doel ik op de rapportage van de emissieregistratie. De afgelopen jaren is het aantal bedrijven dat rapporteert gestegen tot ongeveer 95% en dat is een mooi resultaat. Maar als het op papier klopt, dan moet het in de praktijk ook kloppen en dat is onze achilleshiel, want de praktijk is echt anders”, aldus Van der Tak.

Kennis in je Kas
Afsluitend benadrukte Van der Tak het belang van onderzoek in de glastuinbouwsector. “Voor onderzoek is financiering nodig en daarom is het van belang dat u achter ons programma Kennis In Je Kas staat. Alleen door onderzoek, en dus Kennis in je Kas, behoudt de Nederlandse glastuinbouw haar internationale koppositie.”

Voor meer informatie:
LTO Glaskracht Nederland
www.ltoglaskracht.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven