Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
export bloemen en planten licht gedaald

Belang van het VK in export Nederlandse makelij kleiner

In de periode januari - juli 2017 werd voor 694 miljoen euro aan bloemen en planten vanuit Nederland nar het VK geƫxporteerd. In dezelfde periode dit jaar is dat 677 miljoen. Een afname van een kleine 2,5 procent. Tegelijk zijn vergelijkbare cijfers te overleggen m.b.t. de twee andere agrarische exportproducten van groenten en fruit en vlees (die in omvang tevens vergelijkbaar zijn met bloemen en planten).

grafiek: CBS

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. De waarde van de Nederlandse goederenexport naar het Verenigd Koninkrijk bedroeg in de eerste zeven maanden van 2018 23 miljard euro. Dat is vrijwel evenveel als in de periode januari-juli 2017. De uitvoer van goederen van Nederlandse makelij nam met 3 procent af in deze periode, de wederuitvoer nam toe met 3,3 procent. Omdat de totale export van Nederlands product toenam in de eerste helft van 2018, is het aandeel van het Verenigd Koninkrijk in deze exportstroom verder afgenomen.

De goederenexport naar het Verenigd Koninkrijk ontwikkelde zich in de eerste zeven maanden van 2018 minder gunstig dan de totale goederenexport. De totale exportwaarde nam met ruim 4,5 procent toe tot 284 miljard euro. De export naar EU-landen groeide met 4,5 procent.

Aan Nederlandse producten werd in januari tot en met juli 2018 voor 11,6 miljard euro naar het Verenigd Koninkrijk geƫxporteerd. Dat is ruim 3 procent minder dan in dezelfde periode van 2017. In 2017 nam de export van Nederlands makelij nog toe met 0,8 procent. De totale uitvoerwaarde van Nederlands product nam zowel in 2017 als in 2018 beduidend sterker toe. De wederuitvoer van goederen naar het Verenigd Koninkrijk nam in de eerste zeven maanden van dit jaar toe met 3,3 procent tot ruim 11 miljard euro.

Klik hier voor meer informatie (CBS)

Publicatiedatum: