Minister Koolmees zet in op strengere controles na eerdere ophef

WW-fraude door arbeidsmigranten terug op de radar

Naar aanleiding van de ophef die begin september ontstond na berichtgeving door Nieuwsuur over grootschalige WW-fraude door arbeidsmigranten, kwam minister Koolmees gisteren met een uitgebreide uitleg aan de Tweede Kamer waarin hij toezegt samen met het UWV strenger te gaan controleren. Eerder had de aanpak van fraude "niet de benodigde prioriteit".

Nieuwsuur liet zien dat zaken als nep sollicitaties, adresfraude, valse handtekeningen veelvuldig voorkomen. De Polen, die lang genoeg in Nederland gewerkt hebben om voor WW in aanmerking te komen, zijn in die gevallen 'op vakantie' of ├╝berhaupt niet meer in Nederland, terwijl verschillende 'dienstverleners' voor hen de uitkeringsfraude regelen. 

Koolmees laat weten dat de strakkere aanpak onder andere de volgende elementen bevat:

  • strengere controle op adresgegevens door het UWV in samenwerking met gemeenten, de Belastingdienst en de Sociale Verzekeringsbank (SVB)
  • betere adresregistratie waarbij alleen een correspondentieadres niet meer voldoende is
  • de rol van tussenpersonen beperken door direct contact bij aanvang van de uitkering, al dan niet met behulp van een tolk
  • registratie van tussenpersonen om meer inzicht hierop te krijgen

Koolmees laat verder weten dat het zijn intentie is "om bij deze maatregelen de dienstverlening voor al die uitkeringsgerechtigden die zich netjes aan de regels houden, niet te laten verslechteren."


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven