Stefanie van Wienhoven, Grodan:

"Meer produceren met minder water en nutriënten"

Met 'Precision Growing' (precisieteelt) zijn optimale teeltomstandigheden voor het gehele teeltseizoen te realiseren. Bij precisieteelt worden de planten voorzien van de exacte hoeveelheid water en meststoffen die ze nodig hebben. Overtollig water en meststoffen zijn efficiënt te verzamelen en kunnen worden hergebruikt. Hoewel minder middelen nodig zijn, neemt de gewasopbrengst per vierkante meter toe. Meer doen met minder.

Watermanagement
Precisieteelt vertaalt zich letterlijk in meer groeien met minder input. In deze context richt Grodan zich op watermanagement in het wortelmilieu van de mat. Door efficiënter en gerichter omgaan met water en nutriënten verbetert de gewasopbrengst en vruchtkwaliteit. Dit is te bereiken door het watergehalte (WG) van het substraat en de elektrische geleidbaarheid (EC) nauwkeurig in overeenstemming met de actuele klimatologische omstandigheden en generatieve/vegetatieve plantbalans te sturen.

Extra aandacht wortelmilieu
“Door de behoeften van de plant op een slimme manier te matchen met de kenmerken van de substraatmat, kan een sterke en productieve plant worden neergezet zonder verspilling van water en voedingstoffen”, zegt Stefanie Wienhoven van Grodan.

In de glastuinbouw wordt al veel efficiënter van water gebruik gemaakt dan in de (onbedekte) vollegrondsteelten. Grote hoeveelheden water en meststoffen gaan echter verloren in vrij drainerende substraatsystemen. Een efficiënt gebruik van water is te verbeteren door het drainwater te verzamelen en opnieuw bij het gewas te brengen. Op deze manier kunnen glastuinders hun efficiëntie van het watergebruik verder verbeteren en daardoor duurzamere producenten worden.

Zorgvuldig beheer
Zorgvuldig beheer van water en nutriënten in combinatie met hergebruik van het drainwater in de teelt zal volgens Wienhoven helpen om:

  • Het totale verbruik van meststoffen te verminderen
  • Kosten te besparen
  • De groei van het gewas te optimaliseren
  • Voor voldoende en schoon irrigatiewater te zorgen
  • Een voldoende breed assortiment gewasbeschermingsmiddelen beschikbaar te houden
  • Het milieu te beschermen
  • Aan de wetgeving te voldoen.

Duurzamere teeltmethoden
Precisieteelt is volgens de steenwolfabrikant een interessant concept om te helpen bij de huidige en toekomstige uitdagingen op het gebied van waterbeheer. Ze blijven daarbij nadenken over nog betere en slimmere manieren om gewassen op een duurzame wijze te telen. Daarvoor willen ze samenwerken met telers, retailers en wetenschappers.

De droogte van deze zomer en de gevolgen van de klimaatverandering motiveert het bedrijf nog meer om opnieuw na te denken over de beste methoden om efficiënt te telen en het besparen van nog meer water. Dat moet mogelijk zijn met nieuwere, innovatieve technieken in waterbeheer.

Bron: Glastuinbouw Waterproof

Voor meer informatie:

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven