Kweker van de Maand bij OZ Planten

Aphrodite Orchidee sluit kwekerij Amstelveen

De nieuwste Kweker van de maand bij OZ Planten, Aphrodite Orchidee, beschikt over een professionele, moderne kwekerij. Het bedrijf, dat inmiddels 80 jaar bestaat onder leiding van de derde generatie van de familie Weerdenburg, kent twee locaties: in Rozenburg en in Amstelveen. In Rozenburg worden 12cm pot-Phalaenopsis gekweekt en in Amstelveen de 15 cm pot-Phalaenopsis. Vanaf 1 juni 2019 stopt Aphrodite Orchidee met het kweken van de 15 cm pot-Phalaenopsis vanwege de dalende vraag en sluit de kwekerij in Amstelveen. 

Met zo een 80 werknemers werkt Aphrodite met vaste partners en klanten en onderscheiden zij zich door de lange houdbaarheid van de Phalaenopsis, het vaste kleurenmengsel en de 3- en 4-tak orchidee. In totaal kweekt Aphrodite twaalf verschillende soorten orchideeën.

De teelt van de Phalaenopsis
De plant die zijn oorsprong kent in Azië, komt als stekje binnen bij Aphrodite. Deze stekjes worden bij binnenkomst eerst in quarantaine geplaatst voor ongeveer drie weken. Dit om te voorkomen dat er zieke plantjes binnenkomen. Daarna begint het groeiproces bij Aphrodite. Mede-eigenaar Jeroen van Weerdenburg vergelijkt het proces met ‘een oerwoud’. Zo legt hij uit dat het altijd warm moet zijn (29 graden Celsius) voor de orchidee en de luchtvochtigheid moet goed zijn. Er wordt onderscheid gemaakt tussen het winter- en zomerklimaat. In de winter groeien de wortels en de bloem van de orchidee. Dat de bloem in de winter groeit heeft te maken met de overlevingsdrang van de orchidee, doordat er op deze manier zaad wordt aangemaakt kan hij zich voortplanten. In de zomer groeien zowel het blad als de wortels van de orchidee. De kweker controleert het klimaat continu voor de optimale leefomstandigheden van de orchidee.

Het groeiproces van een 12cm orchidee duurt een jaar en van een 15cm orchidee duurt het 1,5 jaar. Door gebruik te maken van chips heeft Aphrodite alle nodige informatie per orchidee. Wanneer de orchidee klaar is om de kwekerij te verlaten, wordt hij eerst geplaatst in een kas waar hij kan wennen aan het klimaat waar hij door de consument in geplaatst wordt. Om te zorgen dat de plant het transport overleefd, krijgt hij voor vertrek een ethyleen behandeling gedurende een week. De orchidee staat dan als het ware even ‘stil’ en komt zo goed aan bij de consument.

Duurzaamheid
Aphrodite is in het bezit van verschillende certificaten: MPS-GAP, MPS-SQ, MPS-A+. Per 1 januari zal het bedrijf in het bezit zijn van MPS-ProductProof. Dat wil zeggen dat er wordt geteeld met 98% biologische middelen. Daarnaast maken ze gebruik van een koude-warmteopslag, waardoor zij op een duurzame manier de kwekerij kunnen verwarmen en koelen.

bron: OZ Planten


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven