Italiaanse AIPH wil oude steden groen maken

De International Association of Horticultural Producers (AIPH) hield op 19 september jl. haar International Green City Conference in Padova, Italië. Thema was het vergroenen van oude steden.

Te gast waren o.a. gemeenteraadsleden, stadsplanners, landschapsarchitecten, tuinbouwdeskundigen en geïnteresseerden in het doen vergroenen van oude steden. Gesproken werd over de soorten planten die gebruikt kunnen worden en de voordelen van levend groen voor de biodiversiteit in de de stad en de gezondheid van de inwoners.

Voorzitter Karen Tambayong benadrukte dat praten over groene steden mode is, maar het concretiseren ervan een grote uitdaging blijft.

De eerste spreker, professor Valerio Morabito van de universiteit van Pennsylvania, gaf voorbeelden van oude steden en hoe daarin het groen is vormgegeven.

Professor Paolo Semenzato van de universiteit van Padova gaf een overzicht van hoe stadsgroen burgers gezonder maakt en stelde voor om het voortaan over 'culturele landschappen' i.p.v. 'cultureel erfgoed' te hebben. 

Stefano Carosio van Unismart zei dat het innoveren van steden een nieuwe focus van Europa is en dat het vergroenen een sleutelaspect zou moeten zijn. 

Professor Bert van Duijn van de universiteit van Leiden liet zien hoe het vergroenen van gebouwen met nieuwe technologieën uitgevoerd kan worden. Inside greening geeft fysieke en psychologische gezondheidsvoordelen, een schonere lucht, maakt een betere klimaatbeheersing mogelijke en spaart kosten uit.

Dr. Chiara Catalano van de universiteit van Zurich vertelde over biodiversiteit en hoe vergroening dit kan verhogen. Steden zouden i.p.v. grijze, levenloze omgevingen levendige centra vol biodiversiteit moeten worden.

Tambayong: "Na negen jaar staan we nu steviger in onze schoenen om te investeren in de toekomst en om Green City hiervan het middelpunt te maken."

Voor meer informatie:
AIPH
www.aiph.org

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven