De invloed van weersomstandigheden op het groeiklimaat

"Kwekerijen steeds groter en complexer, dus nieuwe technieken als extra zekerheid welkom"

Weersomstandigheden hebben grote invloed op de klimaatcondities in de kas. Zo worden verdamping en plantgroei vooral gedreven door zonnestraling en hebben temperatuursveranderingen impact op het energieverbruik van een kas.

Een van de effecten van klimaatverandering is dat het weer sneller en heviger verandert dan in het verleden. Dit maakt dat anticiperen op het weer steeds belangrijker wordt voor de aansturing van de processen in de kas. Om hierin te voorzien biedt Hoogendoorn twee modules voor de iSii procescomputer, waarmee gestuurd kan worden op basis van de weersomstandigheden: Meteoscope en Meteoradar. Deze modules kunnen helpen om een maximale productie te bereiken, met hoge kwaliteit en tegen de laagste kosten.

Meteoscope
De iSii software module Meteoscope geeft een zevendaagse weersverwachting voor uw specifieke locatie, die ieder uur wordt bijgewerkt met de laatste informatie over onder andere windsnelheid, temperatuur, wolkendek en straling. Met Meteoscope kunt u dus anticiperen op de aankomende weersomstandigheden.

René van der Lans, mede-eigenaar van Lanstomaten, teelt al 25 jaar tomaten. Hij is al jaren tevreden gebruiker van Meteoscope. “De regelingen zijn voor ons het grootste voordeel, vooral voor temperatuur en licht doen we daar veel mee”. Meteoscope zorgt er voor dat de energie-, klimaat- en irrigatie instellingen van de iSii procescomputer automatisch worden aangepast op basis van de lokale weersverwachting. Zo kunt u extra warmte opslaan in uw warmteopslagtank wanneer lage temperaturen worden verwacht, of de belichting op tijd uitschakelen als veel zonnestraling wordt voorspeld.

Ook teeltspecialist orchideeën Leon Kouwenhoven van orchideeën en seizoensproducten kwekerij OK Plant is erg tevreden over het gebruik van Meteoscope. “De toegevoegde waarde van Meteoscope is dat je kunt anticiperen op het weer dat gaat komen. Zo kun je je klimaat van tevoren al beter afstemmen, in plaats van dat je steeds achter de feiten aan loopt.” Wanneer bijvoorbeeld weinig straling wordt verwacht kan de watergift hierop worden aangepast.

Hoogendoorn: "Met Meteoscope kunt u uw kasklimaat optimaliseren op basis van de weersverwachtingen. Naast optimale groeicondities voor uw gewas, is een bijkomend voordeel dat de aangepaste klimaatregelingen kunnen leiden tot energie- en waterbesparingen."

Meteoradar
Naast temperatuur, wind en straling heeft neerslag ook een significante invloed op het kasklimaat. De meeste telers maken al gebruik van een regensensor, om de luchtramen te sluiten zodra neerslag wordt waargenomen. Echter kan het 5 tot 30 minuten duren tot volledig geopende luchtramen gesloten zijn. In deze tijd kan neerslag de kas binnenkomen en het klimaat verstoren. Het is daarom erg belangrijk om zo snel mogelijk te reageren op verwachte neerslag, voordat deze ook daadwerkelijk valt.

Meteoradar berekent de intensiteit van aankomende neerslag, gebaseerd op lokale radarbeelden. Wanneer neerslag nadert wordt er een signaal naar de iSii procescomputer gestuurd om de luchtramen (gedeeltelijk) te sluiten. Op deze manier blijft het kasklimaat stabiel en gaat niet onnodig energie verloren.

Bij OK Plant worden hoge kwaliteit orchideeën en seizoensproducten gekweekt voor het topsegment bloemisten en tuincentrums. Leon gebruikt Meteoradar nu ongeveer 4 jaar. “Meteoradar helpt ons bij gewasbescherming. Er staat heel veel waarde aan gewas in de kas en Meteoradar biedt een zekerheid dat alle regelingen op tijd worden aangepast, voor de neerslag valt. Dit is ook beter voor het kasklimaat”.

René maakt gebruik van Meteoradar sinds de ingebruikname van de iSii procescomputer bij Lanstomaten in 2008. “Meteoradar reageert eerder dan de regensensor, dus de ramen beginnen al te sluiten voor het begint te regenen en dat geeft je een hoop rust”. Op deze manier verhindert Meteoradar dat neerslag de kas binnenkomt en het gewas nat wordt. Hiermee wordt voorkomen dat schimmelinfecties in het gewas ontstaan.

Technologie in de tuinbouw
Zowel René als Leon is overtuigd van de toegevoegde waarde van het gebruik van techniek en data voor de aansturing van het kasklimaat. Leon: “Kwekerijen worden natuurlijk steeds groter en complexer, dus dan heb je nieuwe technieken nodig als extra zekerheid”. Bij OK Plant worden de nieuwste ontwikkelingen dan ook op de voet gevolgd, om te zien of het hun voordelen kan bieden.
Volgens René is de technologische ontwikkeling ook erg belangrijk voor de ontwikkeling van het gewas. “De iSii procescomputer meet 24 uur per dag alle factoren die invloed hebben op het kasklimaat, waardoor het kasklimaat constant stabiel wordt gehouden. Dit zorgt voor optimale groeiomstandigheden voor het gewas”.

Voor meer informatie:
Hoogendoorn Growth Management
+31 (0) 10 460 80 80
info@hoogendoorn.nl
www.hoogendoorn.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven