Wageningen University & Research presenteert onder motto 'Wie voedt Nederland?'

"Glastuinbouw drijft op export"

Met als vraag 'Wie voedt Nederland?' presenteert Wageningen University & Research cijfers over de hele keten - van grond tot mond. In 2017 kochten Nederlandse consumenten voor ruim 58 miljard euro aan eten en drinken. Aan die consumentenaankoop gaat een hele productieketen vooraf, waaronder in 2017 ruim 54.000 landbouwbedrijven en een kleine 15.000 bedrijven die actief zijn in de agrohandel. Deze hele keten draagt zo'n 7% bij aan het nationale inkomen en 9% aan de werkgelegenheid van Nederland. Een belangrijk deel van de toegevoegde waarde is te danken aan export, blijkt uit de cijfers. 

Aandeel glastuinbouw in Nederlandse economie

Glastuinbouwcomplex drijft op export
De toegevoegde waarde van het glastuinbouwcomplex* bedroeg in 2016 - het meest recente jaar waarvoor de cijfers beschikbaar zijn - ongeveer 7,4 miljard euro. Dat is 1,1% van de nationaal toegevoegde waarde. Een klein deel (5%) van de toegevoegde waarde van het glastuinbouwcomplex wordt gerealiseerd door de verwerking van buitenlandse agrarische grondstoffen en de daarmee samenhangende toelevering en distributie.

Toegevoegde waarde glastuinbouw

*Het glastuinbouwcomplex omvat de primaire glastuinbouwbedrijven (glasgroenteteelt, snijbloementeelt, potplantenteelt, champignonteelt; in totaal 3.056 bedrijven in 2016), de groenten- en fruitverwerkende industrie, en toeleveranciers en distributeurs voor zover hun activiteiten betrekking hebben op de primaire glastuinbouw en de groente- en fruitverwerkende industrie.

Toegevoegde waarde binnenlandse grondstoffen glastuinbouw

Het op binnenlandse agrarische grondstoffen gebaseerde deel van de toegevoegde waarde (7,0 miljard euro) wordt voor 60% geleverd door de primaire bedrijven. In tegenstelling tot de andere deelcomplexen van de agrosector, is het aandeel van de primaire sector in het totaal de afgelopen jaren gegroeid. Ook toelevering heeft met 29% een fors aandeel in de toegevoegde waarde. De aandelen van verwerking en distributie zijn klein en bedragen enkele procenten.

Het glastuinbouwcomplex is sterk afhankelijk van de export. Ruim 80% van de toegevoegde waarde van het glastuinbouwcomplex hangt samen met de export van groenten, bloemen en planten.

Werkgelegenheid glastuinbouw

Werkgelegenheid glastuinbouwcomplex
De werkgelegenheid in het glastuinbouwcomplex is sinds 2010 aan het afnemen en kwam in 2016 uit op 76.900 arbeidsjaren, ruim 1% van de nationale werkgelegenheid. Primaire bedrijven verschaffen binnen het op binnenlandse grondstoffen gebaseerde glastuinbouwcomplex de meeste werkgelegenheid: bijna 59%. Het aandeel in de toegevoegde waarde is iets hoger (60%), wat duidt op een relatief hoge toegevoegde waarde per arbeidskracht op de primaire bedrijven. De overige werkgelegenheid in het op binnenlandse grondstoffen gebaseerde glastuinbouwcomplex wordt grotendeels geleverd door toeleveranciers (33%), terwijl verwerking en distributie elk een bijdrage hebben van rond de 4% van de werkgelegenheid.

Werkgelegenheid binnenlandse grondstoffen glastuinbouw

Wegens een revisie van de cijfers kunnen deze afwijken van eerder gepubliceerde cijfers, meldt de WUR op de website Agrimatie waarop de cijfers gepubliceerd staan.

Bekijk hier ook cijfers over arbeid, bedrijfsstructuur, bedrijfsomvang, de brexit, grondgebruik, de groei van gecertificeerde biologische land- en tuinbouwbedrijven


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven