Europa's grootste wijngaard in BinnensteBuiten op NPO 2

Van rozenkas naar wijngaard onder glas

Tholen - Afgelopen vrijdag was Europa's grootste wijngaard onder glas te bewonderen op televisie. In het programma BinnensteBuiten waren chef-kok Leon Mazairac en sommelier Lendl Mijnhijmer op bezoek in het Limburgse Egchel waar in een voormalige rozenkwekerij van 1,5 sinds 2015 een wijngaard staat. Wijnmaker Joep van Schaijk: "Het is eigenlijk heel simpel. Om de planten te beschermen tegen het Nederlandse klimaat en tegen ongedierte en vogels, telen we onder glas. We belichten en verwarmen de kas niet."

Om met de wijngaard te beginnen, zocht Joep in het begin naar hulp van ervaringsdeskundigen. Die bleken er niet te zijn. "Zoiets als wat wij hier doen, bestond helemaal niet. We zijn dus zelf maar gaan experimenteren. Eén van de voordelen is dat wij zelf nu kunnen bepalen wanneer de planten water krijgen en wanneer niet. We kunnen alles zelf sturen." Een nadeel is dat de planten niet direct in contact staan met de grond, maar ook hier is aan gedacht. "De grond is belangrijk voor de smaak van de wijn en dus mengen wij één keer per jaar organische mest in de grond onder het gronddoek."

De chef-kok en de sommelier keken in de kas hun ogen uit en zagen tot hun grote verbazing wijnen zoals Cabernet Sauvignon en de Spaanse wijn Tempranillo in de kas groeien. Joep, die naast de kas de wijnen zelf ook maakt en bottelt: "Met de jaren moeten de wijnen steeds beter worden."

Bekijk hier het stuk over de wijngaard onder glas terug.


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.