Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Algenkweek en productie van bioafbreekbare pluggen centraal op GO Café

Op 20 september werd het GO Café Biobased Products gehouden. Het programma bestond uit twee delen: een rondleiding bij Algae Innovations Haarlemmermeer en twee presentaties bij Wellant in Aalsmeer.

Ad van Vugt is een bevlogen ondernemer uit de voedingsindustrie, die de deelnemers de faciliteiten voor algenkweek liet zien bij Algae Innovationsin Rijssenhout. Terwijl hij algen kweekte voor voedingstoepassingen, kwam hij er toeval achter dat de alg die hij kweekte bijzonder goed geschikt bleek als groeiverbeteraar voor bijvoorbeeld potplanten. Planten profiteren van de voedingsstoffen uit de alg, die gemakkelijk kunnen worden opgenomen. Dit levert sneller groeiende en sterker producerende planten op. Algenteelt mag er dan simpel uit zien, het betreft een kennisintensief proces. Het belangrijkste product van AIN is dan ook eigenlijk kennis van de alg en het productieproces.

Kennisintensief is ook de productie van bio afbreekbare pluggen voor de orchideeënteelt en afdekmaterialen voor hortensia. Ted Slaghek, nu onderzoeker bij Wageningen Food & Biobased Research, heeft deze beide toepassingen op vraag uit de markt ontwikkeld bij TNO. Ted nam de deelnemers mee op een chemische reis waarin hij liet zien welke stappen en ontwikkelingen ervoor nodig waren om de materialen te bedenken en te maken, op zo’n manier dat het goed verwerkbaar bleef en de groei van de plant niet nadelig beïnvloedt. Inmiddels zijn beide toepassingen marktrijp, de pluggen worden al geproduceerd en gebruikt door Vivi. Het project is een mooi voorbeeld hoe technologische kennis van de plank van TNO samen met ondernemers uit de tuinbouw tot een concreet product kan worden gemaakt.

Filip van Noort van Wageningen UR Glastuinbouw is geen onbekende in Aalsmeer. Al eerder liet hij zien hoe hij met ondernemers uit de regio de productie van Nedervanille heeft uitgedacht en opgezet. Wederom met ondernemers uit de regio Aalsmeer is Filip nu druk met de teelt van gewassen waaruit de kleurstof Indigo kan worden gewonnen, voor toepassing in de spijkerbroekenindustrie. De vraag was of de gewassen indigofera en met name polygonum te telen zijn in Nederlandse kassen. In tegenstelling tot vanille is de kiloprijs van indigo veel lager, waardoor de businesscase in een Nederlandse kasomgeving moeilijk uit kan. Op dit moment wordt er verder geëxperimenteerd met een buitenteelt in Nederland.

Zoals gewoonlijk is het GO Café afgesloten met een borrel en een lichte maaltijd, waarbij flink werd bijgepraat en genetwerkt.

bron: Greenport Aalsmeer

Publicatiedatum: