Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Wageningen start LED proeven met chrysant en alstroemeria

In de afgelopen twintig jaar is het areaal en de intensiteit van belichting in de glastuinbouw fors toegenomen met een sterke stijging van het elektriciteitsgebruik als gevolg. Een voordeel van LED-belichting ten opzichte van de nu nog gangbare SON-T verlichting is dat de efficiëntie waarmee elektriciteit omgezet wordt in licht (veel) hoger is.

Verder biedt LED belichting de mogelijkheid om dynamische lichtrecepten te geven, waarbij het licht in kleur en intensiteit kan variëren. Echter is nog maar weinig kennis beschikbaar over de effecten van lichtkleuren op de groei en ontwikkeling van gewassen en het functioneren van biologische bestrijders in de glastuinbouw wanneer LED's een aanvulling zijn op het zonlicht. Veel onderzoek naar de invloed van lichtkleuren op gewasgroei en -ontwikkeling is gedaan aan effecten van één kleur, vaak in daglichtloze condities, maar slechts weinig onderzoek naar een integrale benadering van LED belichting in kassen met daglicht.

In het project 'LED licht bij zonlicht' wordt hier onderzoek naar gedaan. In september zijn verschillende rassen van chrysant en alstroemeria geplant in het Innovatie- en Demonstratiecentrum LED belichting (IDC LED) bij Wageningen University & Research in Bleiswijk. Ze zijn geplaatst onder zeven lichtspectra die verschillen in hun aandelen blauw, wit, rood en verrood licht. Gedurende de teelt worden groei, ontwikkeling en bloei gevolgd, evenals de onderliggende processen zoals fotosynthese en lichtonderschepping. Ook wordt gekeken naar in hoeverre de eileg van Orius majusculus roofwantsen wordt beïnvloed door het lichtspectrum. In vervolgproeven wordt ook gekeken naar de effecten van lichtspectrum op komkommer en tomaat.

Dit onderzoek wordt gefinancierd door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en LTO Glaskracht Nederland binnen het programma Kas als Energiebron met een bijdrage in de lampen en aansturing daarvan van Signify.

bron: Kas als Energiebron

Publicatiedatum: