Raadsleden Midden-Delfland op glastuinbouwexpeditie

Een tiental raadsleden van Midden-Delfland maakte zich vrijdag 14 september klaar voor Expeditie Glastuinbouw. Afgezonderd van de VVD waren alle raadsfracties vertegenwoordigd. Ook wethouder Horlings, griffier Arjan de Vos en directeur Hans Verlinde waren aanwezig bij dit werkbezoek.

 

Drie bedrijven aan de Molenlaan in Schipluiden stonden op het programma. Paul van Koppen van kwekerij ’t Woudt vertelde de raadsleden over zijn bedrijf. Hij stond stil bij de maatregelen die hij neemt om zo verantwoord mogelijk te telen. Dat gaat niet alleen om volledig gesloten telen, waarbij al het water continue wordt hergebruikt, maar ook om het inzetten van zoveel mogelijk biologische middelen om de inzet van chemische gewasbeschermingsmiddelen zoveel mogelijk te beperken.

Ook op het gebied van energie probeert Van Koppen zo efficiënt mogelijk te telen. Omdat het glastuinbouwgebied aan de Molenlaan in Schipluiden niet tot het duurzame glasareaal in de gemeente wordt gerekend, is het de vraag of aansluiten bij aardwarmte-initiatieven in de omgeving haalbaar is. Bij kwekerij New Orchids werd stilgestaan bij de wat  ‘extensievere teelt’ van snijcymbidium.  

De expeditie sloot af door een bezoek aan alstroemeriakwekerij Together2Grow. Voorzitter Jacco Vooijs van LTO Glaskracht Westland besprak de nieuwe ruimtelijke visie van LTO Glaskracht Westland en het dilemma waar de ondernemers aan de Molenlaan voor staan. Zij willen hun bedrijf graag doorontwikkelen, maar lopen tegen beperkingen aan omdat zij geen ‘duurzaam bestemd glastuinbouwareaal’ zijn.

Voor meer informatie:
LTO Glaskracht Nederland
www.ltoglaskracht.nl

 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven