Ton Habraken, Ludvig Svensson

"Wereldwijd vaker de overstap naar bedekte teelt"

Tholen - In vrijwel alle gebieden biedt een beschermde teelt een hogere productie tegen een betere, constante kwaliteit. En dat is precies wat wereldwijd door de retail van producenten wordt gevraagd. Ton Habraken reist voor Ludvig Svensson vaak door Europa en is ook regelmatig te vinden in Australië en Nieuw-Zeeland. “We zien dat er in veel landen een verschuiving gaande is van halfbedekte teelt en teelt in de vollegrond naar telen in een beschermde omgeving, zoals kassen. Het is een ontwikkeling die wordt ingegeven door diverse factoren.”

Ziektes en een kleiner middelenpakket
“De natuur heeft vanzelfsprekend veel invloed op de buitenteelten. Veel ziektes zijn vocht gerelateerd. De temperatuur en de toe- en afvoer van water is in een beschermde teelt veel beter te controleren en te reguleren. Daarnaast eisen supermarktketens producten waar zo min mogelijk gewasbeschermingsmiddelen aan te pas zijn gekomen. Dat zien we in Europa sterk, maar een Aldi die uitbreidt naar Australië, zal vergelijkbare eisen handhaven. Lokale supermarkten volgen in de trend. Zij zien dat er bij de concurrent jaarrond producten beschikbaar zijn van een stabiele kwaliteit.”

Garantie van jaarrond productie
Die natuur kan ook verstrekkende gevolgen hebben. Lange periodes van droogte of juist regen kunnen de oogst doen mislukken. Ton: “Ruim een jaar geleden was er een wervelstorm in een tomatenproductiegebied in Queensland die veel vollegrondsteelten van tomaten heeft laten mislukken. Deze storm in combinatie met enkele plagen in andere productiegebieden deed een tekort aan tomaten ontstaan. De telers die in Victoria tomaten in kassen produceren, profiteerden van hoge prijzen. Vanuit de retail gaat er dan een signaal uit: dit willen we niet meer, want dit kost ons te veel geld. In veel gebieden zien we een verschuiving naar bedekte teelt. Waar in Mexico voorheen voornamelijk geïnvesteerd werd in areaal, wordt daar nu de focus verlegd naar een constante kwaliteit en een hogere opbrengst per vierkante meter. De kosten daarvoor zijn fors hoger, maar de investering levert wel grotere productie en een hogere opbrengst op.”

Tekort aan arbeidskrachten
“In Amerika vormt het tekort aan arbeidskrachten een groot probleem. Dat zien we ook terug in Europa. In Nederland is er tegenwoordig zoveel werk, dat arbeidsmigranten keuzes maken op basis van werkomstandigheden. Als je tegen hetzelfde loon kunt werken in een distributiecentrum van een webwinkel, waarom zou je dan op je knieën aardbeien plukken in de stromende regen?”

“In een kas is de productiviteit per vierkante meter hoger zijn dan in de vollegrondsteelt. Daarvoor zijn wel mensen nodig met de kennis om de teelt aan te sturen. Zeker internationaal gezien zien we daar een hiaat. In bekende tuinbouwgebieden is er nog wel voldoende aanwas en zijn er nog wel goede telers om op te leiden en aan het werk te krijgen. In de wat verder weg gelegen gebieden zoals Siberië vormt dat een probleem.”

Adviseren op afstand
Natuurlijk voorziet Svensson de klant van productinformatie bij aankoop van de klimaatschermen. “Maar we gaan qua klimaat steeds meer naast de teler staan. Consultancy +, noemen we dit. Het is een verdergaande manier van serviceverlening die we bij vervanging of nieuwbouw toepassen. Niet alleen adviseren we een klimaatscherm op basis van de behoefte van de klant, we adviseren nu ook op afstand wanneer het scherm open en dicht kan. Daarbij houden we rekening met andere technologieën in de kas, zoals belichting of een hogedruknevel. Niet dat we daarvan alles weten, maar we kunnen daarin wel richting geven.”

Voor meer informatie:
Ludvig Svensson BV
Ton Habraken
T: +316 52 67 41 45
E: ton.habraken@ludvigsvensson.com
www.ludvigsvensson.com 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven