Perfectie in roos moeilijk te behalen

Jaarrond een topprestatie in kwaliteit en productie leveren, is lastig in het onderzoek naar de Perfecte roos. Na vijf jaar alleen Red Naomi! geteeld te hebben, is in april op een derde deel van de afdeling het ras Avalanche+ geplant.

Deze aanpassing had duidelijke gevolgen in de maanden daarna voor de klimaatbeheersing. Lage luchtvochtigheid en hoge instraling leiden tot relatief hoge temperaturen in de kas. In juni moest er bijvoorbeeld gekrijt worden om de temperatuur beter te kunnen beheersen. Dit is in eerdere jaren niet gebeurd.

Tijdens de zomer zijn veel stuks Red Naomi geoogst - tot 10 takken per m2 per week - maar de taklengte en het takgewicht ging fors naar beneden. Dit is voor een goede roos in de zomer ongewenst. De koeling moet juist door een betere lengte en hoger steelgewicht zorgen, zodat de rozen een meerprijs opleveren om deze technieken terug te verdienen. Naast het klimaat wijst het hoge aantal takken per m2, bij een normale productie in kilogram, erop dat de knipstrategie niet op orde was. Er zijn te veel takken per m2 uitgelopen. Het aantal knippunten moet nu door op de juiste wijze onderdoor in te buigen weer naar beneden worden gebracht, zodat er herstel van takgewicht kan optreden. Een begin hiervan is de laatste weken al te zien. De nieuw geplante Avalanche+ ontwikkelt zich goed. Daar staat een goede struik om de komende winter mee te werken in de proef.

Meeldauw goed onder controle
Na de gedeeltelijke teeltwisseling is er een probleem geweest met meeldauw. Uit het intensief scouten blijkt de zware meeldauwaantasting zich vooral in één deel van de kas te bevinden en niet te verplaatsen. De aantasting was niet te koppelen aan een bijzondere klimaatconditie op die plek. Dat de zware aantasting lokaal blijft biedt kansen voor een meer selectieve aanpak van de bestrijding van deze ziekte. De combinatie van intensief spuiten en de hoge temperatuur eind juli heeft geleid tot een situatie waarin de meeldauw nu goed onder controle is.

De komende maanden worden weer spannend om te zien of de Red Naomi! rozen terug kunnen komen op, en natuurlijk liefst boven, het kwaliteitsniveau van eerdere jaren. Daarbij is natuurlijk de vraag of het spectrum van de LED zoals deze nu in de proef hangt een duidelijke verbetering van de kwaliteit in de winter realiseert.

Dit onderzoek wordt betaald door Kas als Energiebron, het innovatie programma van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en LTO Glaskracht Nederland, de gewascoöperatie Roos en Signify N.V. (tot mei 2018 Philips Lighting N.V. genaamd).

 bron: Kas als Energiebron


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven