Danny van Uffelen

Achter de schermen bij de ambitieuze chrysantenclub Zentoo

"Onze ambitie is om binnen een paar jaar op 100 hectare te telen,” zegt Danny van Uffelen van Zentoo, een chrysantenmerk en -coöperatie die op dit moment bestaat uit 10 Nederlandse chrysantenkwekers. De laatste vijf jaar is de productie van het merk uitgebreid van 40 naar bijna 60 hectare. Een van de leden van deze coöperatie is Van Uffelen Flowers in Naaldwijk, waar op 4,5 hectare wordt geteeld. Wij brachten hem een bezoek.

Danny van Uffelen in de kas van Van Uffelen Flowers met de chrysanthemum Celebrate, een variëteit die het erg goed doet in Rusland, hun grootste markt.

Coöperatie
Verschillende telers en veredelaars kwamen op het idee om samen een kwaliteitsmerk te bouwen, en in 2007 zetten ze samen een coöperatie op, genaamd Zentoo. Volgens Van Uffelen is de samenwerking tussen de bedrijven de sleutel tot het succes ervan. “We zien steeds meer versterking op de markt en ook op productieniveau. Samen kunnen we hier ons voordeel mee doen. Zo hebben we bijvoorbeeld veel activiteiten overgezet naar Zentoo, zoals de inkoop, marketing en verkoop. Hierdoor kunnen telers zich richten op waar ze het allerbeste in zijn: het produceren van producten van uitstekende kwaliteit." Op dit moment bestaat de coöperatie uit 10 leden die op bijna 60 hectare chrysanthemums onder het Zentoo-merk telen, verdeeld over 15 locaties.  

Van Uffelen Flowers Naaldwijk is een van de locaties waar het assortiment van Zentoo wordt geteeld.
 
Een paar kappen in bloei. In deze kas worden vier variëteiten geteeld, waarvan drie gele. 

Het Zentoo-merk

Naast de coöperatie, heet het merk ook Zentoo. Het doel is om een product van zeer hoge kwaliteit te produceren, en om dit te bereiken heeft de coöperatie een lijst opgesteld met punten waar iedere chrysanthemum variëteit en ieder eindproduct aan moet voldoen. Dit zijn bijvoorbeeld standaards op het gebied van gewicht, vorm, grootte en kleur. Volgens Van Uffelen zijn de standaards strikter dan die bij de veiling. “Een beetje roest op bloemen is bij de veiling bijvoorbeeld wel toegestaan, maar als wij dit zien in een van onze boeketten verkopen we de bloemen niet meer onder het Zentoo-merk, maar onder het Vista-merk.

Er worden kleine gebieden gebruikt om nieuwe variëteiten te testen. 
 
Nieuwe variëteiten
Naast goede kwaliteit, wil Zentoo de klanten ook blijven verrassen met nieuwe en unieke variëteiten. Om dit te kunnen doen, werken ze samen met zeven verschillende veredelaars. “Op deze manier kunnen we ons assortiment aanpassen aan de wensen van onze klanten.” De Zentoo collectie bestaat op dit moment uit 70 variëteiten, en men voegt jaarlijks ruim 10 nieuwe variëteiten aan het assortiment toe.  

De troschrysant Celebrate

De oogst en verder
Wanneer de bloemen klaar zijn kunnen ze geoogst, gecontroleerd, verpakt en gekoeld worden. Dit proces is net zo belangrijk als de teelt zelf. Bij Van Uffelen Flowers wordt veel automatisch gedaan; van het planten van de stekken tot het verpakken van de bossen. Het enige werk dat handmatig wordt gedaan is het op de band leggen van de stelen en de verpakte bossen in dozen plaatsen. Hieronder staat het proces in foto’s beschreven.

Een machine snijdt de stelen van de bloemen, medewerkers pakken de bossen en plaatsen deze op de band.
 
De bossen worden ondergronds naar de verpakkingslocatie getransporteerd.  
 
De bossen arriveren via een ondergrondse route bij de inpaklocatie.
 
Nadat de stelen afgesneden zijn en de bloemen in bossen zijn verzameld, worden ze gecontroleerd door een camera en verpakt.
 
De bossen zijn klaar om in dozen verpakt te worden.
 
De bloemen worden in de dozen gekoeld tot onder de 10 °C.

Toekomstplannen
In de komende jaren wil Zetoo zijn coöperatie uitbreiden met meer leden, en hoopt men binnen enkele jaren op 100 hectare Zentoo-chrysanten te telen. Van Uffelen: "We zien een groeiende vraag naar onze bloemen en, zoals ik al zei, we zien toenemende samenwerking op de markt.”

Voor meer informatie:
Zentoo
Danny van Uffelen 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven